Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Vlasovci a pražský starosta Novotný

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Vlasovci a pražský starosta NovotnýJeště bych se vrátil k Pražskému povstání před 75 lety, 5. května 1945. Proč? Starosta Řeporyj Novotný vyzdvihuje roli Vlasovců při osvobozování Prahy, předseda KSČM Filip je zatracuje...
Přitom Vlasovci velmi výrazně pomohli při osvobozování Prahy. To je neoddiskutovatelný fakt tvrdí Jiří Plachý z Vojenského historického ústavu i někteří další historici.
Jak to tedy s velkou pravděpodobnosti bylo? Kdo byli Vlasovci?
Podle Wikipedie/ROA to byla Ruská osvobozenecká armáda – ROA (německy Russische Befreiungsarmee, rusky Русская освободительная армия – РОА, Russkaja osvoboditel'naja armija – ROA) byla v době druhé světové války organizace několika vojenských jednotek ruských zajatců, zběhů, bývalých emigrantů a odpůrců režimu, kteří na straně nacistického Německa dobrovolně či z donucení bojovali proti Sovětskému svazu.
Když 22. 6. 1941 zaútočili Němci na SSSR, byl v čele 37. sovětské armády generálmajora A. A. Vlasov. Vyznamenal se v ústupových bojích a byl oceněn samotným Stalinem. Poté se Vlasov zúčastnil jako velitel 20. armády obrany Moskvy, což mu vyneslo Řád rudé hvězdy. V březnu, už v čele 2. armády, se pokouší vyprostit Leningrad z obklíčení. Vinou Stalinových nesmyslných rozkazů se ocitá s celou armádou v obklíčení a následuje cesta do německého zajetí. V té chvíli se změnil život jednoho z nejschopnějších Stalinových generálů. Vlasov projevil přání stát se jedním z členů protistalinistického odboje. Němci ho zpočátku využívali jako propagačního důstojníka, později, když kolem sebe shromáždil dost sympatizantů, mu povolili vytvoření politické protisovětské organizace.
Obrat Vlasovců o 380 stupňů
V květnu 1945 však Vlasovci měli informace, že Německo 2. světovou válku prohraje. Obávali se pomsty Rusů, proti nimž dosud bojovali. Takže pomoc Čechům byla jejich velká šance na záchranu. Věřili v postup Američanů na české území a chtěli si tak získat jejich sympatie.
Vlasovci spěchali na pomoc Praze
Praze šli na pomoc vojáci antikomunisty Buňačenkovy divize na jeho vlastní popud, a to bez radosti generálmajora Vlasova. Oba generálové byli po válce v Moskvě oběšeni.
Vlasovci bojovali v Praze
Historici, např. Eduard Stehlík, uvádějí, že během Pražského povstání se tak v Praze a na jejích okrajích objevilo celkem asi 16 000 vojáků ROA. Vedle pěchotní výzbroje s omezenými zásobami střeliva disponovali i několika dělostřeleckými bateriemi (většinou ráže 75 mm) a asi 30 středními tanky T-34/76 a několika stíhači tanků Hetze.
Politické příkazy Vlasovci v nemilosti
Pražané měli radost, že přišla vojenská pomoc Vlasovců. Na druhé straně přišly obavy z politických komplikací se sovětskou stranou. Stalinovi se vůbec nehodila do kráma jeho demarkační hranice nějaká pomoc ROA Vlasovců!
Ale Vlasovci bojují dál v Praze
Ráno 6. května bylo na žádost generálporučíka SS Pucklera nasazeno i německé letectvo. Vojenský velitel povstalců Kutlvašr dostává od Němců ultimátum. Situace je zoufalá. Během noci přicházejí na velitelství povstalců zprávy o příchodu Vlasovců. Západně od Prahy se střetli s Němci a na 10 000 jich odzbrojili. Ostřelují zbraslavský zámek a útočí na Lahovice. Další směr postupu vede přes Dušníky, Košíře a průzkumné hlídky pronikají až na Smíchov. Obyvatelstvo je vítá a uvolňuje jim průchody v barikádách. Vlasovgci bojují s Němci v Motole a útočí na ruzyňská kasárna a letiště. Právě z Ruzyně startují německá letadla k útokům na Prahu a ničí historický střed města. Do rána dostává generál Kutlvašr ucelené údaje o Vlasovovu vojsku. Už je jisté, že divize vstoupila do Prahy a vojáci se přidávají k povstalcům. První pluk podplukovníka Archipova operuje v prostoru Radotína, Chuchle a Zlíchova. Druhý pluk podplukovníka Artěmjeva postupuje na Jinonice a dosáhl Vyšehradu. Třetí pluk podplukovníka Alexandrova-Rybcova bojuje u Ruzyně a postupuje na Střešovice a Hradčany. Poslední, čtvrtý pluk plukovníka Sacharova se přesunul z Berouna na Motol a odtud zaútočil na Smíchov. Generál Buňačenko vyslal parlamentáře kapitána Antonova spolu s českým styčným důstojníkem poručíkem Charvátem s kapitulační výzvou ke K. H. Frankovi. Povstalecký rozhlas pak ráno ohlásil, že generál Vlasov žádá Franka, aby s německým vojskem v Praze kapituloval. Nedostane-li odpověď do jedenácti hodin, zahájí vlasovci další útok. O kapitulační výzvě vlasovců Frankovi se dozvídá i ČNR, která sídlí v Bartolomějské ulici. Podle členů rady nemůže Vlasov dávat výzvy Frankovi bez koordinace s velitelstvím československých vojsk.
Zrada přetrhla boje Vlasovců
O dalším průběhů bojů o Prahu a konci Vlasovců si přečtěte zde: Vlasovci v Čechách.
Vlasovci tedy bojovali za Prahu a nelze to, podle mého názoru, z politických důvodů překrucovat a zamlčovat. Proto snaha starosty z Prahy-Řeporyjí, umístit pamětní desku Vlasovcům je oprávněná. Argument předsedy KSČM Filipa, že Vlasovci byli fašisté, není přesný a zcela pravdivý. I když se dopouštěli, hlavně v Polsku, při bojích 2. světové války vražd civilních obavatel. Válka byla krutá, ale neměňme její události a historii, jak se to komu hodí!
Fotomontáž titl.: Blesk.cz
Kvido 12-05-2020 13:59 1,666

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.