Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Koněv; opravdu, neměňte historii!

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Koněv; opravdu, neměňte historii!Existuje mnoho skutečných hrobů těch, kteří bojovali za to, co dnes zrazujeme, napsal vzdělaný a skromný pán. A má pravdu. Můžeme to pozorovat na kauze pomníku maršála Koněva v Praze.
Starosta Koláře (TOP 09) inicioval odstranění sochy maršála Koněva v době, kdy u nás platil nouzový stav kvůli coronavirusu. Vůbec mu nevadilo, že byly veřejné protesty zakázané. Socha maršála byla odstraněna tajně v noci!
Nedivím se, že odezvou byla kritika části obyvatelstva ČR; lidé hodnotili tento čin jako přepisování historie, nevděčnost vůči osvoboditelům Prahy.
Také si myslím, že bychom opravdu neměli měnit historii našeho národa.
1/ Jaká byla první kapitola činů Koněva?
Ivan Stěpanovič Koněv, maršál Sovětského svazu, hrdina SSSR a hrdina ČSSR v průběhu druhé světové války velel vojskům Rudé armády na východní frontě, která osvobodila od okupace německými nacisty velkou část východní Evropy. Také se podílel na karpatsko-dukelské operaci v roce 1944, na osvobození německého koncentračního tábora Osvětim. Měl významný podíl na obchvatné viselsko-oderské operaci, kde padlo na 295 000 německých vojáků a dalších 175 000 jich bylo zajato za proporčně mnohem menších sovětských ztrát.
2/ Vojska maršála Koněva se v dubnu 1945 účastnila dobytí Berlína. V pražské ofenzívě pak osvobodila severní, střední a východní Čechy a jako první spojenecká armáda se dostala v květnu 1945 do Prahy, ve které už den před tím kapitulovala německá armáda do rukou Karla Kutlvašra.
2/ Jaká byla druhá kapitola činů Koněva?
V průběhu maďarského povstání, na podzim 1956, během něhož podle údajů Vlada Šurigina ozbrojenci zabili okolo 350 sovětských vojáků a 50 rodinných příslušníků, byl Koněv pověřen velením a povstání potlačil. V roce 1986, kdy byl maršál Koněv již v důchodu, byl zapojen jako poradce do sovětské vojenské delegace, která posuzovala invazi sovětských a dalších vojsk tehdejší RVHP do Československa.
Podle českého historika Povolného byl Koněv od roku 1963 v důchodu (mimo službu) a jeho role při invazi byla tedy nulová - jeho zpráva o Českých politických poměrech neměla vliv na invazi, neb bylo vše již rozhodnuto před tím, než ji poslal.[14] Koněvova reakce na vpád do Československa nebyla příliš nadšená ale ani ji neodmítal.[5] V roce 1970 si nepřijel do Československa pro titul hrdiny ČSSR, který mu udělila Husákova normalizační vláda. Podle českého historika Jiřího Fidlera „možná šlo o šok z okupace Československa. Rozčarování z intervence přiznávali i další penzionovaní maršálové a generálové.“
RESUMÉ
Zásadním problémem v hodnocení Koněva je osvobození Prahy. Historici se shodují na tom, že Koněv se podílel na osvobození části Polska, Slezska a Saska, jeho vojska nakonec 9. května 1945 brzy ráno přijela do Prahy. Avšak o den dříve nacisté uzavřeli s povstaleckým vedením Prahy dohodu o odchodu z města – a tak toho z velké osvobozovací operace moc nezbylo; podle některých historiků zemřelo při sovětském obsazení Prahy třicet vojáků Rudé armády. S vydatnou pomocí komunistů vznikla ale legenda o velkém osvoboditeli, notně přiživovaná několikerým vydáním Koněvovy knížky Čtyřicátý pátý. Přesto bychom roli a zásluhy Koněva přií osvobozování Československa neměli bagatelizovat a historii přepisovat! Jeho zásluhy v 2. světové válce v boji proti fašismu celkově jsou naprosto evidentní. Jeho druhá role nemůže vymazat jeho nesporné zásluhy, jak se to např. nelíbí předsedovi STAN (Vít Rakušan), viz Interview na ČT 24, 19.05.2020.
Navazující zdroje:
Wikipedia
plus.rozhlas/Konev
Foto titl.: citarny.cz
Kvido 20-05-2020 13:55 1,753

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.