Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Lidovci mají výhrady k novému migračnímu paktu EK

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Lidovci mají výhrady k novému migračnímu paktu EK

Brusel, Praha – Evropská komise plánuje dnes (23.09.2020) představit nový plán na změnu evropské migrační politiky. Z informací zveřejněných agenturou Reuters je však už nyní patrné, že opět bude obsahovat kvótní přerozdělování běženců.


Půjde zřejmě o uplatněním metody cukru a biče, kdy za přijatého migranta členský stát od EU dostane dotaci 10 000 EUR (zhruba 270 000 Kč), při odmítnutí hrozí soudní řízení a vysoké pokuty. KDU-ČSL má k takovému pojetí zásadní výhrady a přichází s vlastním návrhem řešení.

„Na přijetí nového migračního paktu tlačí německé předsednictví v Evropské radě, které je známé svou vstřícnou migrační politikou. Osobně dokážu pochopit jejich frustraci z toho, že téma není od migrační krize v roce 2015 stále dořešeno. Nicméně metodu cukru a biče bychom spíše než na státy EU měli použít na země, odkud k nám běženci přicházejí, aby lépe fungovala návratová politika,“ je přesvědčen místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík, který je i předsedou výboru PSP pro evropské záležitosti. „Migrační systém bychom měli postavit především na rychlém prověření migrantů, zda mají nárok na udělení azylu a nepředstavují bezpečnostní riziko. Toto rozhodnutí musí padnout v rozsahu dnů. Obratem pak vracejme do zemí původy ty, kdo na azyl právo nemají, a to už z prvního státu, kde o azyl zažádali,“ navrhuje europoslanec Tomáš Zdechovský, který se tématem migrace dlouhodobě zabývá.

„Na členských státech pak nechejme rozhodnutí, komu z těch, kdo prošli prověrkou na vnější hranici, skutečně poskytnou azyl na svém území,“ doplňuje Zdechovský a jako příklad, že podobný systém může fungovat, uvádí Nizozemí: „V Nizozemí mají velmi propracovaný systém azylové a předně návratové politiky, kdy rozhodnutí o přijetí či vyhoštění včetně všech odvolání trvá maximálně 6 týdnů.“

Kvido 23-09-2020 10:59 1,198

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.