Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Pane ministře, když nám krize nehrozí, proč se tedy propouští…?

G
Přidáno před 15 lety
Na webových stránkách KDU-ČSL se uskutečnilo chatování s ministrem financí ČR Miroslavem Kalouskem, který mj. na otázku čtenáře Otakara Nováka: Pane ministře, jak bude česká vláda reagovat na světovou finanční krizi? odpověděl:
“Tak, že teď půjdu usilovně pracovat, a proto se omlouvám všem, kterým už na otázky neodpovím, protože jsem pod časovým tlakem. V každem případě opakuji, že není třeba se bát. Neexistuje žádný objektivní důvod domnívat se, že se česká ekonomika dostane do krize. Dojde jen ke zpomalení růstu, to znamená, že budeme stále bohatnout, jenom už nebudeme bohatnout tak rychle. Žádná mimořádná opatření teď nejsou zapotřebí, proto také žádná neuplatníme. Situaci, spolu s ČNB, velmi pozorně monitorujeme a pokud by teoreticky bylo potřeba, tak zasáhneme. Jsme ale přesvědčeni, že to potřeba nebude…”

Pak ještě při jiné příležitosti dodal, že “jsme oáza v moři krize” a že je přesvědčen, že v Česku ekonomická krize není a že nehodlá měnit rozpočet ani případně pomáhat některé z českých firem.

Pro Hospodářské noviny dokonce prohlásil, že hovořit o krizi v Česku je nesmysl, protože tu žádná není a ani žádná nehrozí. Zlé jazyky ovšem škodolibě tvrdí, že pan Kalousek stejně tak viděl jako bezpečné i padáky, které kdysi nakoupil, ještě když byl náměstkem na ministerstvu obrany ČR, a parašutisté na to doplatili svou smrtí….

“Kdyby nebylo pana Kalouska, bývalého ekonomického náměstka ministerstva obrany, tak jsem pana Starku nepoznal a Dukla Praha by dnes pravděpodobně hrála ligu na Julisce…” prohlásil ing. Bohumír Ďurička, momentálně ve vazbě pro vraždu pana Kočky ml.

Česko garantuje vklady ve výši 90 procent, což znamená zvýšení jejich jistění ze současných 25 000 eur na 50 000 eur, resp. nyní zhruba 1,240 miliónu Kč. Některé členské státy EU šly ještě dál a plně garantují vklady v plné výši. Učinilo tak již například Německo, Dánsko či Irsko.

Na tomto opatření se před několika dny dohodli ministři financí Evropské unie. Jistota je jistota; v Evropě a ve Spojených státech totiž v uplynulých týdnech zkrachovalo množství soukromých bank, které musely být znárodněny nebo dotovány státními penězi, bratru za dva biliony dolarů.

Navzdory sebejistému ministrovu konstatování, že nám žádná krize nehrozí, desítky firem v Česku bankrotují a propouštějí tisíce svých zaměstnanců s vymluvou, mnohdy alibistickou, že za to může hospodářská recese v USA. Prostě; já nic, já muzikant.

Snížení růstu ekonomiky příští rok pod dvě procenta ovšem varovně předpovídá Česku Mezinárodní měnový fond. Česká národní banka proto realisticky snížila v prognóze odhad růstu HDP v příštím roce na 2,9 procenta, podle sebevědomého ministerstva financí však HDP naopak poroste v roce 2009 o 3,7 procenta.

Zřejmě na vrub automobilky Hyundai v Nošovicích, při výrobě 300 tisíc vozů ročně, přesto půjde propouštění v Tatře Kopřivnice asi tisícovky zaměstnanců. Na dozorčí radě zaznělo: 545 lidí do konce roku. Pak budou následovat další. V plánu je výroba šesti tatrovek denně…

Polovina obyvatel čtyřicetitisícové Mladé Boleslavi bude mít najednou na tři týdny volno. V automobilce Škodě Auto začíná odstávka, která se týká více než 20 tisícům zaměstnanců. čímž se ušetří velké množství elektřiny a další energie.

Záměr propustit více než polovinu ze 1400 zaměstnanců v úterý ohlásil stříberský závod výrobce autokabelů Alcoa Fujikura Automotive. Stejně je na tom společnost Visteon Autopal. Ta škodovoce dodává klimatizační a chladicí techniku. Problémy s odbytem české automobilky budou stát práci tři stovky lidí.

Aby toho nebylo málo, hutní gigant ArcelorMittal oznámil, že zruší až 9000 pracovních míst, což představuje zhruba tři procenta pracovních sil koncernu. Celá skupina má ve více než 60 zemích světa přes 326 000 zaměstnanců. V Česku zaměstnává přes 10 300 lidí, z toho v ArcelorMittal Ostrava jich pracuje na 7450. Zatím…

Textilka Slezan Frýdek-Místek uzavře do 31. prosince tkalcovnu v krkonošské obci Mladé Buky. Výpověď ke konci října obdrželo 126 současných zaměstnanců…

Sklárny, textilky, hutní provozy, doly, věznice… Výčet firem a institucí, které propouštějí nebo se kl tomuto opatření chystají, je u nás nekonečný. Navzdory ministrem výše prezentovaným faktům, že hospodářská krize u nás není a ani nebude.

Opozice proto kritizuje vládu, že příchod krize do Česka podcenila. „Vláda dlouho ignorovala možné dopady na naši ekonomiku a tvářila se, že Česko bude věčně ostrůvkem stability,” uvedl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle něj by vláda měla vytvořit rozpočtovou rezervu ve výši 20 až 30 miliard korun, které by v horších časech mohla využít na podporu exportu a zaměstnanosti.

Pokud si někdo myslí, že za propouštění nemůže vládní politika, je to OK. Však to také v tomto textu nikde nezaznělo. Jen by si tedy pan ministr měl dát pozor na machrovinky a držet ústa svá na zámku i decentně mírnit krok svůj junácký. Nebo snad pro Česko platí; kde nic není, ani čert nebere…?

I já doufám, že jde v duchu slov pana profesora Klause jen o velké nedorozumění a pan ministr hovoří pouze o finanční nikoli hospodářské krizi…

A tak si tady žijeme, v té naší laskavé oáze v poušti globální finanční krize, která marně a zbytečně buší svými Jezinkami na česká vrátka…

Neotevřeme, nejsme přece naivní Smolíček pocholíček…

PS: Nedá mi to, abych nepřidal jednu židovskou anekdotu “na míru” zmiňovanému problému: Jde Žid po Václaváku a najednou vidí před sebou naditou peněženku. Už se pro ni skláněl, když si uvědomil, že je sobota - šabat, během něhož se Žid nesmí peněz ani dotknout. Tak se pomodlil a stal se zázrak; všude kolem byl pořád šabat, jen tam, kde stál on, bylo úterý…



Autor: Břetislav Olšer, spisovatel, nezávislý novinář
“Blog


Zpět na HomePage! Home Page
29-12-2008 14:10 1,041

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.