Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Rezerva v době covidové

G
Přidáno před 3 letyz domova
Rezerva v době covidovéS rezervou, tedy finanční, bychom měli počítat v dobách dobrých i zlých. Tedy i nyní, v době covidové. Jde tedy o to, kolik peněz bychom si měli "odložit stranou"? Poučuje o tom český blog finax.eu.
Ale co v současné době covidové? Namítnete asi.
Průzkumu České bankovní asociace (ČBA) v loňském roce v létě (na více než tisícovce respondentů) zjistil, že šest z deseti domácností, nemělo kvůli koronavirová krize negativní rodinný rozpočet. Avšak celkově každá třetí domácnost přišla o část příjmu a čtyři procenta dokonce o příjem celý. Statistky z letošního prvního čtvrtletí již celkem shodně ukazují, že problémy s rozpočtem (tedy chybějicími penězi) již zápasí skoro každá druha česká domácnost. Je proto vůbec možné v této situaci vytvářet v domácnosti finanční rezervu?
Jak uvádí web finax.eu:
"Hlavní důvod, proč by si měl každý vybudovat a držet dostatečnou finanční rezervu, je příprava na neočekávané (negativní) události. Bohužel nevíte, kdy ta situace nastane, a ani nevíte, kolik peněz na ni budete potřebovat a jak dlouho bude trvat."
Takže, já si myslím, že při těchto úvahách platí jednoduše přibrzdit rodinné výdaje ve všech položkách!

Protože nutnost finanční rezervy se výrazně projevila i během pandemie, kdy doslova ze dne na den přišlo desetitisíce lidí o své příjmy a zaměstnání, které se ještě měsíc předtím zdály stabilní.
Statistriky uvádějí, že to právě byl zodpovědný přístup k rodinným financím, který dokázal zachránil během koronakrize kůži třem čtvrtinám domácností. Tak velká část totiž uvedla, že si vystačila s finanční rezervou s přehledem (47 procent) nebo jen tak tak (29 procent). 13 procent žádnou rezervu nemělo, devět procent si muselo půjčit (nejčastěji od užší rodiny a dalších příbuzných), dvěma procentům pomohl stát například ve formě moratoria na splátky úvěrů.
Vážení, myslete proto na svoji finanční rezervu, prostě v každé době a šetřete peníze, třeba na spořícím účtu v bance. Pomůže vám to vaši tíživou situaci v budoucnu řešit.
04-04-2021 15:15 1,799

Politika - související články

1 komentář

Napsat komentář

G