Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Fiala & Pekarová, silácká slova k prezidentovi

G
Přidáno před 2 letyz domova
Fiala & Pekarová, silácká slova k prezidentoviJe skutečně dost úsměvné (i hloupé), když zástupci slepenců stran v koalici Spolu, sotva usedli do židlí) pronášejí silácká slova na adresu prezidenta Miloše Zemana.
Víme, jak ve volbách do Poslanecké sněmovny "zvítězili". Pouze o neclé procento voličů (8 000)! Tedy málo přesvědčivá výhra. Tím více by měli být pokornější a vděčit pouhé náhodě, že teď budou vládnout. A ne na začátku své kariéry už v politice vyskakovat rádoby vysoko.

Týká se to zejména (bohužel) staronové předsedkyně TOP09 Pekarové-Adamové, která jako nezkušená politička ve vrcholné politice proklamuje aktuálně vzdušné zámky typu "zastavit běloruského prezidenta Lukašenka", či "vetu prezidenta Zemana neustoupíme". Jak řekla v druhém případě, opisuje od předsedy ODS Fialy. Prostě, sama jakoby neměla názor, i když zase takový nováček v politice zase není.

Ale nejvíce se podivuji nad jednáním a slovy nastávajícího premiéry Petra Fialy. Ten mj. prohlásil, že případné veto prezidenta Zemana na (již určeného) ministra zahraničních věcí nově vznikající vláda odmítne.

Prezident Zeman o Fialovi nedávno prohlásil, že je jeho kamarád, takže možná Zeman připravoval půdu pro kladné stanovisko veta. Ale ouha! Skutečnost je zatím jiná. Fiala se neohlíží vpravo ani vlevo. Chce být v této záležitosti neústupný, a tedy zajímavý. Přitom nějak zapomíná, že česká Ústava prezidentovi vůbec nezakazuje možnost vetovat, tedy nesouhlasit se jmenováním některého z navržených ministrů. To jakoby někteří ústavní právnici (Kysela ...) nevěděli.

Dá se proto očekávat poměrně větší souboj o případné veto a jeho (ne)uplatnění.

Ještě bych připomněl našim ústavním právníkům, že prezidenta Zemana volili v přímé volbě milióny českých občanů, takže jejich důvěra je zcela na vyšší úrovni, než při volbách předcházejících českých prezidentů. Miloš Zeman má nyní větší mandát voličů, takže bychom mu měli také více naslouchat. O jeho zkušenostech v politice pravděpodobně nikdo v Česku nepochybuje.

Takže, pokud má nyní náš pan prezident Zeman k vetu důvody, proč neschválit navrhovaného ministra zahraničí do úřadu, měla by se nastávající vláda nad tím zamyslet a podle toho jednat.
22-11-2021 10:29 2,282