Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Vzpomínka na Václava Havla filmem

KvidoKvido Přidáno před 2 lety
K 10. výročí úmrtí exprezidenta Václava Havla můžeme vidět na České televizi premiéru loňského filmu Havel od Slávka Horáka. Odchovanec režiséra Karla Smyczka, pedagoga na FAMU. Horák je za tento film kritizován pro Havlovu karikaturu, v níž vykreslil prvního českého prezidenta jako váhavého slabocha. S tím ale nesouhlasím!
Film Havel, uvedený poprvé v loňském roce, je průměrně zajímavý. Dobrá režie. Výborný výkon představitele Havla, pana V. Dvořáka. Na druhé straně mě zklamala herečka Aňa Geislerová, představitelka Olgy Havlové. Je to, myslím tím, že tato herečka je poměrně hodně okoukaná a pomalu ztrácí glanc. Ergo, proč roli nedostala Dagmar Havlová? To nikdo dosud nezdůvodnil. Prý by to nebylo vhodné. Václav Havel byl především demokrat a zastánce lidských práv, i když v případě Jugoslávie se tomu dost zpronevěřil. Zanedbal ovšem vizi, co bude s českým národem, zda naši zemi příklon k Západu prospěje, či nikoliv. Mám na mysli divokou privatizaci, podporovanou Václavem Klausem, která naprosto selhala a Česko přišlo o majetky továren i rodinné stříbro. To film vůbec neřešil a smutnou kapitolu ve svých dějinách přeskočil. Přitom Havel, některými jeho kamarády přezdíván Vašek flaška, nebyl žádný slaboch, nikomu nepodlézal, přežil kriminál... Tahle fakta v Horákově filmu zazněla jen povrchně. Scházelo více emocí a ukázka motivace, která by odhalila, v čem vlastně bylo kouzlo osobnosti Václava Havla, tak uctívaného stále ve světě. Škoda! Zcdroj: Film Havel na ČT Foto titl.: csfd.cz
Kvido 20-12-2021 12:37 1,346

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.