Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Blokování webů není čisté ke svobodě slova

KvidoKvido Přidáno před 2 lety
Blokování webů není čisté ke svobodě slova
Každé omezování zpravodajských i diskuzních webů je zásahem do jejich obsahů, a tedy útokem na svobodu slova! Výjimkou může být  okolnost, že vlastník webu neprokáže svoji identitu.

Pro blokování webů neobstojí ani výmluva na probíhající válku na Ukrajině. Je to o mediálním pohledu na dezinformace. Tudíž osvětě, jak posuzovat obsah v médiích.

Svoboda slova je o tom, aby si také konzument tištěného slova (papírových novin  a internetu) udělal sám úsudek o uveřejňeném obsahu. Jestliže chce někdo rozhodovat o tom, že v případě internetu je některý web škodlivý a nevhodný, sam manipuluje s veřejným myšlením a sám prosazuje jen zájmy některé politické a ekonomické skupiny!

Internetové sdružení CZ.NIC zablokovalo po ruském útoku na Ukrajinu osm údajně dezinformačních českých webů, které měly cíleně šířit ruskou propagandu. Mezi nimi to byly Russia Today a Sputnik, které byly vypnuty celoevropsky. Záměr bylo možné pochopit, jelikož weby, které se dostaly do "nemilosti" skutečně prokazatelně šířily "odvážné" názory a postoje o Ukrajinsko - Ruské válce, které byly v rozporu s většinovým názorem české veřejnosti a české vlády.

Avšak s takovým omezením obsahu médií svoboda slova vůbec nepočítá. Laicky řečeno, dovoluje zveřejňovat vše, ať si kdo co chce píše. Nesmí pouze hanobit rasu a vyvolávat nenávist. V tom případě by měli provozovatelé webů konkrétní text "začernit" či zneviditelnit, nikoli přistoupi k drastickému zablokování.

Nerozumím proto tomu, proč by i weby zařazeny mezi dezinformační, nemohly publikovat své, tedy "opačné" názory!!! Čtenář by si měl udělat o textu svůj názor.

Sdružení CZ.NIC tisku sdělilo (parafrázuji), že bylo vždy proti blokování. V současné době se dostalo do zvláštní situace. Proto od začátku deklarovali, že toto rozhodnutí vnímá jako mimořádné a neplánuje ho opakovat. Weby zablokovali a zároveň požádali vládu, aby tu situaci řešila.

Aktuálně byly CZ.NIC zablokovány weby, které jsou dlouhodobě podezřelé z finančního napojení na Kreml. Konkrétně jde o projekty provozované na národní doméně CZ :
  • aeronet.cz,
  • protiproud.cz,
  • ceskobezcenzury.cz
  • voxpopuliblog.cz,
  • prvnizpravy.cz, czechfreepress.cz,
  • exanpro.cz,
  • skrytapravda.cz.

Foto titl.: http://www.shutterstock.com/ 




Kvido 26-04-2022 08:42 1,321

2 komentáře

Napsat komentář

G
  • Pexa
    Pexa
    Souhlas, blokování, tedy cenzura webů je nepřípustna v demokracii. Pokud blokování webů exisatuje, není v Česku svoboda vyjadřování, tedy demokracie!
    Odpovědět - 26-04-2022 14:01:13
    • Frybord
      Frybord
      Viktore, naprostý souhlas. Blokování, takovou cenzuru musíme odmítnout. To by bylo jako za bolševika., Souhlasím též s Okamurou, co prohlašuje k tomuto problému a Fialovi na soc. sítích.
      Odpovědět - 27-04-2022 09:38:56