Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Cenzura a teroristé v obsahu

KvidoKvido Přidáno před 1 rokemmédia
Cenzura a teroristé v obsahu

Tak, je vymalováno! Vláda P.Fialy couvla a zrušila post poradce pro dezinformace (disinformation). Udělala dobře, zavánělo to funkcí cenzora. Nyní bude prý zakázán pouze teroristický obsah webů a dalších médii.


Končí tak působení Michala Klímy, měl na úřadě vlády krotit tz. ruskou hybridní hrozbu a kontrolovat, zda weby a jiná česká média nepřinášejí dezinformace. Činnost poradce Klímy (která ještě ani pořádně nezačala) byla odborníky na média i běžnými čtenáři označována za funkci cenzora. Setkala se tak s většinovým nesouhlasem, na který vláda reagovala zrušení této funkce.

Podle Wikipedie je dezinformace součást propagandy a je definována jako nepravdivá informace, která je záměrně šířena za účelem oklamání lidí. Někdy je zaměňována s misinformací, což je nepravdivá informace, která ale není záměrná.

V moderní éře je dezinformace šířena v politickém boji prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků. Nejrozšířenějším zdrojem dezinformací jsou dezinformační weby, jejichž články se nejvíce šíří na sociálních sítích a pomocí e-mailů.

Dosud největší boj proti dezinformacím (blokování webů) jsme mohli v ČR sledovat od 25. února 2022. Část dezinformačních webů byla tehdy kvůli šíření dezinformací ohledně ruského útoku na Ukrajinu z důvodu ohrožení národní bezpečnosti sdružením CZ.NIC zablokována. Od 1. března 2022 mobilní operátoři sdružení v Asociaci provozovatelů mobilních sítí zablokovali přístup k dalším 6 webům provozovaným mimo doménu .cz. Avšak pod tíhou kritiky 25. května 2022 sdružení CZ.NIC vrátilo většinu původně zablokovaných webů opět na internetovou, takže je opět zpřístupnilo uživatelům.

1/ Blokování webu - neúspěšná akce!
2/ Poradce pro dezinformace - neúspěšná akce!

Vládě tohle v boji proti dezinformacím příliš nevyšlo. Nyní údajně připravuje novou formu. Sněmovna schválila dnes (15.2.2023) zákon proti šíření teroristického obsahu online. Předlohu tohoto zákona schválil Senát hlasy 55 z 61 přítomných členů. Proti nebyl nikdo. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.. Policii ČR bude mít právo přikázat pronajímatelům serverů pro webové stránky, aby znepřístupnili teroristický obsah. Jde například o záběry teroristického útoku nebo záznamy poprav.

Dost dobře nerozumím, proč se tento zákon má týkat jen pronajímatelů serveru webových stránek! Ministr vnitra Vít Rakušan zdůraznil, že zákon nepovede k vypínání webů nebo k jejich preventivnímu blokování. Senátor JUDr. Ladislav Faktor řekl, že pro malé poskytovatelé bude složité dodržet hodinovou, nebo i dvanáctihodinovou lhůtu pro odstranění teroristického obsahu.

Foto titl: Bangkok.post


Kvido 15-02-2023 15:59 983

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.