Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Situace na bojišti; Bakhmut, 4.3. až 5.3.2023

KvidoKvido Přidáno před 1 rokemUkrajina
Situace na bojišti; Bakhmut, 4.3. až 5.3.2023

Postup bojů UA (Ukrajinská armáda) - RF (Ruská federace) dne 4.3. až 5.3.2023

.

04.03.2023
Mapa, situace na bojišti Ukrajina - Rusko:

- Od: ??
04.03.2023, 24:05 SEČ

Rusko - útok Ukrajina - obrana


?? Ruské síly provádějící útočné akce ve směrech Kupiansk, Lyman, Bachmut, Avdiivka a Shaktarske. Ukrajinská armáda odrazila více než 85 ruských útoků u Bilohorivky a Spirne, Orikhovo-Vasylivky, Dubovo-Vasylivky, Hryhorivky, Bohdanivky a Bachmutu v Doněcké oblasti, uvedl generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny v ranní zprávě

.

- Od: ?? Aktivista.André.D
@Volební obvod18
04.03.2023, 15:00, SEČ
⚡ #USA ?? . Do Německa ?? dorazilo 90 amerických obrněných transportérů Stryker jsou přepravována na Ukrajinu ?? ☠️. Info. zveřejnila Vojenská nadace USA. Určeno pro Bachmut, Donbas, Luhansk, Cherson, Charkov, Krym!!!

- Od: ?? Munice Nerd
04.03.2023, 16:20, SEČ
@Ammo_Nerd
PÁNI! Vzácné záběry ruských vůdců pokoušejících se zvýšit morálku mezi ruskými vojáky!

- Od: ?? 05.03.2023, 08:30, SEČ

- Od: ?? AZOV Jih@Azovsouth
05.03.2023, 08:50, SEČ
?? Orkové montují obrněnými vozidly zničené mosty, které nahrazují ty, které byly zasaženy ?? Ukrajinci v Bakhmutu. Snadné cíle ???

- Od: ??
05.03.2023, 10:20 SEČ
Ozbrojené síly Ukrajiny s největší pravděpodobností opustí Bakhmut v nadcházejících týdnech, věří ukrajinská novinářka a historička Julia Latynina, která už přes 1 rok sleduje situaci v Bakhmutu.
Obecně se podle jejich slov Bakhmut, stejně jako svého času Severodoneck, stal Pyrrhovým vítězstvím Ruska. Velení Ruské federace doufalo, že při obraně města Ukrajinci spálí zálohy nutné pro budoucí protiofenzívu. To se nestalo.
Místo toho sama Ruská federace v těchto „masných útocích“ zničila své rezervy." Celým smyslem operace (APU - red.) je vykrvácet ruské jednotky bez použití záloh. Po celou tu dobu nebyly zálohy použity... Jak v Severodoněcku, tak v Bachmutu to bylo stejné. Absolutní nedostatečnost ruského vedení to umožnila. Při honbě za cílem, který se stal zbytečným, Putin spaloval nenahraditelné zdroje, čímž usnadnil nevyhnutelnou budoucí ukrajinskou ofenzívu... Bachmut splnil svůj úkol desetinásobně,“ uvedla novinářka.

- Od: ??
05.03.2023, 10:42 SEČ
?? Ruské dělostřelectvo bušilo v pátek do posledních cest z Bachmutu s cílem dokončit obklíčení obleženého města a přiblížit Moskvu jejímu prvnímu velkému vítězství ve válce za šest měsíců.
Oleh Ždanov, prominentní ukrajinský analytik vojenských záležitostí, v sobotu pozdě večer řekl, že nedokázal zaznamenat žádné bezprostřední známky toho, že by se Kyjev chystal nařídit ústup z města. Ukrajinský generální štáb také uvedl, že ruské útoky byly zmařeny ve vesnicích Vasjukivka, Orikhovo-Vasylivka, Dubovo-Vasylivka a Hryhorivka, které všechny leží severně od centra města Bachmut.
Rusko říká, že Bachmut by byl odrazovým můstkem k dokončení dobytí průmyslové oblasti Donbas, což je jeden z nejdůležitějších cílů Moskvy.
?? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, který Bakhmut označil za „pevnost“, v sobotu poděkoval obráncům ve městě ve videozprávě, ale neuvedl žádné podrobnosti o bojích.

?? @front_ukrainian
05.03.2023, 14:13 SEČ
⚡️Další pokus od ?? Rusů zaútočili na pozice 2. mechanizovaného praporu prezidentské brigády u Novobachmutivky Doněcké oblasti. Dostalo se jim odplaty ?? . Video zachycuje demolici tankové pozice RF u Bakhmutu.

- Od: ??
05.03.2023, 17:02 SEČ
?? Ruské sily mají klouzavé pumy UPAB-1500B. Včera (4. března 2023) agentura Defence Express s odvoláním na své zdroje uvedla, že před několika týdny ruské jednotky poprvé použily novou a docela nebezpečnou zbraň proti Ukrajině; šlo o UPAB-1500B, 1500 kg klouzavé pumy.
Moderní stíhačky jsou potřeba k ochraně před novými klouzavými bombami, které Rusko začalo používat proti Ukrajině.
Zdroj: Yurii Ihnat, mluvčí letectva, ve vysílání národního společného zpravodajství 24/7.
Citace: "Naprosto správně, je to tak, tato informace není nová. [Rusové - pozn. red. tzv. plánovací pumy, klouzavé letecké pumy, které mají křídla, dokážou létat desítky kilometrů. Je pravděpodobné, že právě takovými pumami zaútočil na Ukrajinu [nedávno] sestřelený stíhací bombardér Su-34.
Podle Ihnata nyní usilujeme o moderní stíhačky s velkým účinným dostřelem. Proč potřebujeme F-16 nebo jiná letadla? Abychom čelili této hrozbě, chránili naše města a vesnice.

- Od: ??
05.03.2023, 17:10 SEČ
KYJEV – Rusové na 54 dní uvěznili Romana Baklazhova, obchodníka a dobrovolníka v rozvozu potravin z jihoukrajinského města Cherson. Ve snaze ho zlomit ho zabili elektrickým proudem a donutili ho označit se za nacistu.
„Většina z nás měla neustále masky. Nebyl bych schopen poznat svého násilníka,“ řekl komý 41letý muž POLITICO. "Kromě mučení nás nutili učit se ruskou hymnu, číst proruské knihy."
Vězni byli nuceni číst proruskou literaturu v celách samovazby a často jim nebylo řečeno, jak dlouho bude jejich zadržování trvat a co se děje za zdmi jejich věznice, řekl Baklazhov. Vyšetřovatelé našli na stěnách cel napsaná proruská hesla, básně a písně.
Za všemi těmito zneužitími je chladná vypočítavost — touha vymýtit ukrajinskou identitu.


Kvido 04-03-2023 16:50 1,316

Politika - související články