Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Kartonové obaly, stále potíže!

PexaPexa Přidáno před 10 měsíciekologie
Kartonové obaly, stále potíže!

Také vás štvou kartonové krabice, především velké, v kontejnerech? Nejen podnikatelé je tam mohdy házejí celé, takže zabírají prostor a na ostatní odpad není místo!


Já, když mně přijde poštou zásilka ve velké krabici, tak prázdnou prostě rozdělím (roztrhám) na menší kusy a pák dám do kontejneru pro papír před domem.

Tuto nepsanou povinnost, bohužel, hodně občanů (především na sídlištích) a mnozí podnikatelé, nedodržují. Bezohledně hodí do popelnice-kontejneru celou papírovou bednu a je vymalováno! Tím pádem se hodně dalšího papírového odpadu do popelnic nedostane a válí se třeba na chodnících kolem místa pro kontejnery. Někde to vadí více, někde méně.

Podivné je, že česká legislativa tento nedostatek přehlíží! Zákon o odpadech sice hovoří o povinnosti ukládat papírový odpad do vyznačených kontejnerů, avšak o způsobu ani slovo. Tedy, že by měla být povinnost, především velké kartonov é krabice dělit na menší kusy a pal teprve ukládat do kontejnerů.

Legislativně je nakládání s obaly upraveno zákonem č. 477/2001 Sb. o obalech, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon mj. stanovuje práva a povinnosti podnikajících právnických a fyzických osob při uvádění obalů na trh či do oběhu, ukládá povinnost zpětného odběru obalů. Toť je ovšem všechno! Česká legislativa nikde nenařizuje, jak konkrétně s papírovými-kartonovými obaly máme nakládat. Aspoň jsem takový postup nikde nedohledal.

A naši poslanci tuto věc nepokládají za důležitou, a tedy k projednání a navržení opatření?

Zdroj: Zákon: č. 477/2001 Sb. o obalech

Foto: Viktor Pexa

Pexa 16-05-2023 04:30 913

Politika - související články

Není žádný související článek Politika!

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.