Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Proč EU přebalování masa podporuje?

KvidoKvido Přidáno před 10 měsíciobchod
Proč EU přebalování masa podporuje?Odborníci upozorňují nejméně od dubna 2023, že ukrajinské maso kuřecí, dovážené z Polska a Ukrajiny, může mít pochybnou kvalitu. Kontaminováno a mít větší obsah antibiotik.
Na soukromé TV Prima vystoupila předsedkyně představenstva Českomoravské drubežářské unie Gabriela Dlouhá. Připustila, že toto dovážené kuřecí maso by rozhodně nepřipravila pro své děti. Toto maso může být pro zdraví nevhodné. Podobný názor má také prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Podle ní "za posledních pět let se podařilo zajistit v Česku, že maso má zaručený původ. Dovážená potravina byla označována státem dovozu. Tento trend sice dále pokračuje, ale u drůbežího masa se to nedá tak úplně říct. Vláda nevěnuje v současné době patřičnou pozornost kontrolám označování země původu této potraviny.

Problémem je tzv. přebalování potravin u masa. Legislativa EU totiž umožňuje při přebalování masa tzv. rozporcování. Tzn., může být kuřecí maso např. z Ukrajiny firmou některého statu rozbaleno, upraveno (třeba. váhou) a poté již označeno jiným původem země (např. Polsko). Tato potravina tak ztrácí punc původu země, kde byla vyrobena!!! Nevíme tudíž jaké je to maso, nevíme v jakých podmínkách byla drůbež chována. Pokud bude kontrola původu drubežího masa v Česku dále benevolentní, může nastat stav, podobný se salmonelou, kdy u polského masa v minulosti musel být zastaven dovoz. Rovněž Agrární komora ČR upozorňuje na aktuálně zvýšený dovoz drůbežího masa a vajec z Ukrajiny do ČR. Tento produkt nesplňuje stejné standardy, jaké jsou určeny v EU.



-Od: TV Prima

14.04.2023,

TV Prima zveřejnila v dubnu 2023 několik názorů odborníků na dovážené kuřecí maso z Ukrajiny:



Přebalování masa u nás rovněž provozují speciální firmy, např. Tesco. I když zástupce mluvčího Státní veterinární správy Tomš Prouza TV Prima sdělil, že žádnou závadu u produktů z Ukrajiny nenašli, měly by kontroly drůbežího masa a vajec od tohoto dodavatele stále pokračovat. Vláda by pak měla upozornit na problém přebalování masa legislativní radu EU.

Kvido 27-06-2023 10:21 1,152

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.