Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Televizní poplatek bude opět vyšší, ale...

KvidoKvido Přidáno před 7 měsícitelevize
Televizní poplatek bude opět vyšší, ale...Podle zákona č. 348/2005 byl od 1. 1. 2008 televizní poplatek zvýšen na 135 Kč měsíčně. Od roku 2025 je připravován další nárůst tohoto koncesionářského poplatku. Odpovídá to kvalitě vysílání České televize (ČT)?
Koncesionářský televizní poplatek, který se týká výhradně veřejnoprávních médií, se od začátku roku 2025 má podle návrhu Ministerstva kultury pravděpodobně zvýšit o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc. Má být postupováno podle tzv. velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice. Návrh teď čeká meziresortní připomínkové řízení. Poslanci zatím mlčí.

Zároveň se kvůli postupující digitalizace rozšíří předmět poplatků. Nově bude povinné platit poplatky tehdy, pokud bude v domácnosti jakékoliv zařízení schopné reprodukovat televizní nebo rozhlasové vysílání. Za takové zařízení se bude považovat i chytrý telefon nebo třeba počítač s přístupem na internet.

Za klad můžeme považovat, že nově bude zavedena kontroly hospodaření České televize a Českého rozhlasu, a to Nejvyšším kontrolním úřadem, což doposud není.
Za nespravedlivé lze ovšem považovat rozšíření povinnosti platit koncesionářský poplatek i na lidi, kteří používají doma internetové připojení, ale nikoliv televizi nebo rádio!

Lidé se budou možná ptát, zda nám tato média předávají odpovídající kvalitu vysílání. A pak - kam a komu ty peníze pro Českou televizi a Český rozhlas jdou, když do poplatku nejsou zahrnuta logicky soukromá média, jejichž provoz platí reklama (TV Nova, TV Prima a další).

Diváci ČT by zřejmě bez problémů souhlasili s tím, aby (vyjma ČT24) vysilani bylo šifrované a na internetu za paywall. Zjistilo by se, kdo by chtěl platit. Tak to jede už přes 8 let v rakouské ORF, která má kódovaná (kromě zpráv ORF1) v SD rozlišení přes kartu, které tudíž neplatiči nemohou sledovat. Proč by to nemohla praktikovat také ČT?

Za Dvořáka nabrala ČT hodně dalších kanálů (jestli se nepletu je to pět kanálů), většinou jsou fakt na okraji zájmů a živí jen externí firmy. Kanál Sport je prémiový obsah a proto se za něj správně platí. Takže by bylo řešením vrátit se k ČT1, ČT2, ČT24 a ostatní za paywall.

Studio ČT24: Za poslední roky udělali tvůrci velký pokrok v informacích, především zásluhou zapojení živých zpravodajských vstupů (prostřednictvím on-line techniky) ze všech regionů České republiky, což považuji za největší vklad ke kvalitě tohoto vysílání. Troufám si tvrdit, že toto denní kontinuální zpravodajství studia ČT24 nemá v tomto žánru konkurenci doma a ve srovnání s obdobnými pořady v Evropě je na předním místě.

Studio Událostí: Hlavní zpravodajský programem studio Událostí rovněž přináší velmi profesionální souhrn kvalitně moderovaných zpráv z domova a zahraničí, doplňený aktuálními živými vstupy. V obsahu oceňuji množství kratších obrazových zpráv, které svým řazením ukazují téměř vyčerpávající přehled nejdůležitějších každodenních příběhů v Česku. Možná ale, že by dramaturgie Události měla časem přejít k jinému layoutu studia. Postavičky moderátorů (na pozadí protáhlé obrazovky) totiž působí opticky ve studiu (rádoby u pultíku) dost úsměvně (opirající se Augustová a Železný). Převládá ovšem profesionalita textu a projevu, takže divákovi to možná ani nevadí.

Tomio Okamura@tomio_cz
16.09.2023, 12:49
Teď zpozorněte! Nově budou koncesionářské poplatky platit majitelé MOBILNÍCH TELEFONŮ, POČÍTAČŮ A TEBLETŮ ⚠️
Stojíme proti okrádání občanů formou navýšení koncesionářských poplatků pro Českou televizi a rozhlas. Navrhujeme úplné zrušení koncesionářských poplatků. ❌



Kvido 16-09-2023 10:02 1,406

2 komentáře

Napsat komentář

G
  • A
    Hlučiňák
    pi**, pi**!!! Co ale podnikatelé? O tom ve své makovici Fiala premiér neuvažoval??? Když budou muset podnikatelé platit z každého telefonu????!!! Či jsou telefony míněny jako zařízení jen pro domácnosti? To vám tady má vysvětlovat Kvido. Kdo se k tomu vyjádří?
    Odpovědět - 17-09-2023 09:58:09
    • A
      Hradil
      Ano, z každého zaměstance. Je to v návrhu.
      No, ČT politici fandí, takže ať platí ze státní pokladny. Navíc, má také reklamy (sport, umění), tak co?ČT je ale tímto nesledovatelná!
      Odpovědět - 18-09-2023 13:49:55