Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

ČT; změna?

KvidoKvido Přidáno před 7 měsícitelevize
ČT; změna?S novým g.ř. České televize (ČT), J.Součkem, by mohla přijít viditelná změna ke kvalitě vysílání, potažmo i přístupu k divákovi, domnívám se jako koncesionář. Zatím se nic neděje, vše jede v původních kolejích.


1/ Reklama
Změny na ČT, po odchodu P.Dvořáka z vedení této veřejnoprávní televize, očekává např. Kverulant.org. Web je přesvědčen, že služba veřejnoprávní televize je důležitým pilířem občanské společnosti a tím víc ho mrzí, že Česká televize již dvanáct let soustavně porušuje zákon, který reguluje vysílání reklamy.

Totiž již 14. října 2011 vstoupil v platnost zákon regulující vysílání reklamy v ČT. Ten zcela zakázal vysílat reklamu na ČT1 a zpřísnil vysílání reklamy i na ostatních programech. Televize na programu ČT1 tento zákaz začala po několika týdnech obcházet, reklamu vysílá dál, ale začala ji označovat za sponzorování vysílání, které zákon dovoluje. Nejenže jsou tak plátci koncesionářského poplatku obtěžováni reklamou, ale především miliony diváků každý den vidí, jak velká a důležitá veřejnoprávní instituce porušuje zákon.

2/ Události
Tento hlavní zpravodajský pořad ČT je bezesporu obsahově i moderátorsky na vysoké úrovni a podlé mého srovnání v mnohém předčí i zkušenější, zahraniční zpravodajské televizní stanice.
Zpravodajský obsah je prezentován divákovi nejen s důrazem na aktuálnost, ale také velmi přehledně, s maximální textovou zkratkou. Velmi oceňuji živé online vstupy mobilních štábů z terénu, které zásadně přispívají k informovanosti televizního diváka. Divák si snad ani neuvědomuje, jak je tento žánr technicky náročný i finančně nákladný. Proto zde patří pořadu Události velké poděkování.
Přimlouval bych se však v Událostech ke změně vizuálního ztvárnění. Nevím jak design tohoto pořadu, který je starý od dubna 2012) hodnotí současná režie, dramaturgie a samotní moderátoři. Marcela Augustová a Jakub Železný, kteří tyto události moderují už přes 10 let musí být prostředím dost unaveni. Nebo se mýlím?

V Událostech je dosud image "postaviček" moderátorů, kteří jsou podstatnou částí tohoto vysílání, divácky okoukané. Dalo by se diskutovat o jejich vhodnosti v dnešním progresivním zpravodajství, které ve světě již neklade důraz na vzhled moderátorů, nýbrž na jejich projev. Navíc, pod velkoplošnou obrazovkou se moderátoři spíše "ztrácejí" a plocha obrazovky je využita pouze z necelé poloviny! Osamocený sloupcový pultík přitom tam ztrácí téměř svoji funkci, maximálně se o něj někteří moderátoři opírají, což nepůsobí zrovna nejlépe.


ČT Události, Jakub Železný u "pultíku".
Reprofoto: ČT-Události

Koncesionářské poplatky
Koncesionářský poplatek ČT se od začátku roku 2025 má zvýšit o 25 korun na 160 korun. Počítá s tím návrh takzvané velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice. Na tiskové konferenci to 5.9.2023 řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Návrh nyní čeká meziresortní připomínkové řízení. Veřejnost, podle ohlasů v médiích, to kritizuje. Povinnost platit tento poplatek se v podstatě vztahuje na osoby, které mají na sebe napsaný odběr elektrického proudu (elektroměr). Zjednodušeně, jde o to, že se předpokládá, že každá domácnost s elektřinou (elektroměrem) má i televizi a tudíž povinnost platit tento poplatek. Celý systém koncesionářských poplatků je nedomyšlený! Buď se jedná o daň, pak ať platí všichni nebo je to poplatek České televizi (Českému rozhlasu), takže potom ať platí ti, co to používají. Je přece nelogické, abych platil koncesionářský poplatek např. za TV přístroj, jenž mám v provozu na satelit nebo video. Případně za autorádio na kterém pouštím jenom CD?

Tomio Okamura předseda SPD), 16.9.2023:



Reprofoto:Nekecamweb.cz
Kvido 14-10-2023 17:42 1,318

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.