Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Prezident připomněl občanskou společnost

KvidoKvido Přidáno před 6 měsícipolitika
Prezident připomněl občanskou společnostPrezident Petr Pavel v rámci oslav 105. výročí vzniku samostatného Československa pronesl slavnostní projev. Připomněl mj. občanskou společnost Václava Havla.


Prezident Pavel měl k tomuto významnému výročí první svůj projev jako hlava státu. Ocenil jsem, že nepoužil žádné čtecí zařízení, které např. používají přední političtí činitelé u nás (premiér Fiala, místopředsedkyně PS Adamová - Pekarová).

Všimnul jsem si exprezidenta V.Klause, seděl v první řadě s manželkou se svou "blbou náladou". Dagmar Havlová si přisedla vedle paní Klausové, ale žádného pozdravného pohledu jsem si nevšiml.

Prezident Pavel se v projevu dotknul podrobněji mnoha oblastní našeho veřejného života, ekonomiku dá se říct, obešel. O Ukrajině se zmínil jen v souvislosti se zaměstnanci v našich firmách.

Podle Pavla je positivní, že "po dlouhé době panuje shoda mezi našimi vrcholnými ústavními představiteli na směřování zahraniční politiky. A jsem rád, že se podařilo najít na tomto poli shodu i s nejsilnější opoziční stranou".

Prezident Pavel se zmínil také o české politice. Podle něj máme sice demokracii, ale mnozí si ji představují jinak. "U mnohých se jejich představy o demokracii nenaplnily a cítí se zklamaní. Mají pocit, že demokracie je příčinou toho, co se v minulých desetiletích nepovedlo."

V této souvislosti uvedl, jak by měla místní politika fungovat: "Někteří vstoupí do politické strany nebo místního hnutí ve své obci, protože chtějí změnu. Jiní mohou přispět občanskou aktivitou, konkrétními činy ve svém okolí, tlakem na politiky nebo organizací akcí ve vlastní komunitě." Tuto možnost nazval společným projektem, ve kterém každý může a měl by hrát svou roli. "Jen tak zůstaneme společností svobodných, odpovědných a aktivních lidí, kterou Václav Havel nazýval občanskou společností," prohlásil Pavel.

Pozn.red: Václav Havel  již v roce 1999 řekl: "Bez zázemí občanské společnosti politické strany i vrcholné politické instituce státu chřadnou, ztrácejí elán, novou krev i nápady, aby se posléze proměňovaly v nezajímavé a do sebe uzavřené hloučky politických profesionálů, kteří si téměř vystačí sami."

Vyznamenáno bylo 62 osobností. Prezident předal státní vyznamenání např.: Karlu Schwarzenbergovi, Petru Pithartovi a Martě Kubišové. To Vondráčková byla již dříve vyznamenaná rovněž prezidentem Zemanem. Zřejmě proto, že podporovala jeho volební prezidentskou kampaň. Mimochodem, exprezident Zeman na letošních oslavách 28.října chyběl.

Seznam vyznamenaných

Reprofoto: iDnes-TV


Kvido 29-10-2023 10:52 1,057

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.