Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Liberty, smutek!

KvidoKvido Přidáno před 4 měsíci
Liberty, smutek!Jak by také né! Má padnout ocelářský kolos. Kdo to dopustil? Je to vůbec možné?


Je to možné! Vlastník Liberty není z regionu Ostravy, a tak mu na huti ani lidech pravděpodobvně nezáleží!

Historie je pohnutá, plná kotrmelců a předávek cizímu kapitálu a bojem o přežití...
Jde o původní privatizační projekt firmy NOVÁ HUŤ, státní podnik, který byl založen 28. června 1989 po názcem NOVÁ HUŤ Klementa Gottwalda, státní podnik.

Ke dni 31. prosince 1991 byl z této firmy vyčleněn majetek v hodnotě 12 612 mil. Kč a přešel na Fond národního majetku České republiky. Tím se stal základem pro vznik akciové společnosti Nová huť. Samotný zbytkový státní podnik byl dán 7. ledna 1998 převeden do likvidace a zanikl 14. června 2005 výmazem z obchodního rejstříku.

Poté se v této huti měnili vlastníci jako rukavice. První byl Petrcíle v níž měl majoritní podíl stát, ale ten prodal svoji část společnosti LNM Holdings. Dalším vlasníkem tak byl indický průmyslník Lakšmíh Mittal, který získal huť za 260 milionů Kč. V té době byla společnost Mittal velmi prodělečná, generovala miliardové ztráty, takže ji postupně "spolkla" česká firma ISPAT NOVÁ HUŤ a.s.

V únoru 2005 byla pak ISPAT převzata Mittalovou společností Mittal Steel Company a přejmenována na Mittal Steel Ostrava a.s.Po vzniku holdingu ArcelorMittal dostala ostravská společnost v srpnu 2007 název ArcelorMittal Ostrava a.s. Na počátku července 2019 byla společnost převzata novým vlastníkem, britskou skupinou Liberty Steel. Načež k 22. červenci 2019 získala společnost nový název Liberty Ostrava a.s.

Koksovna, firma je aktuálně největším výrobcem koksu v Česku. V provozu má tři koksárenské baterie s celkovou roční produkcí 1,5 mil tun koksu.
Vysoké pece, firma disponuje čtyřmi vysokými pecemi.

Proč smutek?

Před několika dny bylo zveřejněno, že Liberty Ostrava je v krizi kvůli údajnému dluhu kolem 2 milirady Kč. Ten má prý u firmy Tameh Czech, která jí dodává energie.
Zdroj: Liberty dluží, či nikoli?

Paradoxní na celém problému je, že Firma Tameh Czech prý firmě Liberty Ostrava údajně dluží dvě miliardy korun!!!
Z toho důvodu hodlá dnes (ve středu) postupně odpojovat koksovnu a další provozy v huti od elektřiny. Tameh Czech, která kvůli dluhu nemá za co nakupovat uhlí, sama na sebe podala insolvenční návrh. Situace je velmi komplikovaná a málo přehledná!

V huti Liberty Ostrava v současné době pracuje přes 5 500 lidí a dalších 20 tisíc v navázaných firmách. Vlastníkem huti Liberty Ostrava je britský obchodník Sandžív Gupta. Podle světových médií má tento podnikatel podobné problémy i v zahraničí. V roce 2021 měl zbankrotovat hlavní sponzor jeho firma Greensill Capitol. Od té doby je údajně obchodník Gupta v přetrvávajících problémech.

Zaměstancům Liberty, kteří budou od pátku 22.12.2023 na nucené dovolené, bude v ledna 2024 vyplacena řádná mzda. Další postup je v jednání mj. za účastí odborářů Liberty a vlády České republiky.

Foto: Liberty Ostrava


Kvido 20-12-2023 17:15 635

Politika - související články

02.02.2022 10:32

1 komentář

Napsat komentář

G
  • A
    Hlučiňák
    pi**, pi**!!! To je ten kapitalismus. A to nevěděli dřív, že dluží za teplo a elektřinu a klidně dluh navršovali???
    Odpovědět - 21-12-2023 14:34:01