Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Hackeři Conti a Killnet z Ruska

KvidoKvido Přidáno před 2 lety
Hackeři Conti a Killnet z RuskaConti je RaaS (ransomware-as-a-service) hackerská skupina z Ruska, která již napadla v České republice (ČR) několik webů a portálu státních institicí, naposled dnes vlády ČR.
Tato cyber zločinecká organizace má s velkou pravděpodobností kontakty také na ruské zpravodajské služby. Její ransomwarové útoky jsou nebezpečné tím, že útočí na infrastruktury zdravotnictví a dopravy.

Jak vypadá ransomwarový útok?
 Dochází při něm k zašifrování dat napadnutého počítače. Skupina Conti žádá za dešifrování mnohdy vysoké výkupné. Útoky rovněž následují vyděračské techniky, které mají zesílit tlak na zaplacení výkupného. Hackeři této skupiny také hrozí zveřejněním ukradených dat nebo poskytnutí citlivých informací médiím.


Podle NÚKIB šlo o DDoS útoky, které spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho dotazů a stránky přestanou fungovat, takzvaně spadnou. Uživatelé se tak na napadený web nedostanou.
Nynější hackerský útok se týká například Českých drah nebo systému některých tuzemských letišť. Nefunguje portál veřejné správy, který spravuje ministerstvo vnitra. K útokům se podle zjištění přihlásila také druhá proruská hackerská skupina Killnet.

Bezpečnostní firma Check Point v posledních měsících velmi nadprůměrnému počtu kyberútoků. Výrazný skok zaznamenala v souvislosti s válkou na Ukrajině. Od jejího začátku čelí podle Check Pointu v průměru čtvrtina českých organizací každý týden DDoS útoku. Přibližně u 12 procent organizací byly zdrojem ruské IP adresy, nejde ale o dramatický nárůst v porovnání s obdobím před válkou.
Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/rusko-hackeri-cesko-system.html

Bezpečnost_DooS útok_2022-04-20_Tomáš Pika na Twitteru.png (248 KB)
Včera hackeři neuspěli. Nedošlo k prolomení uživatelských dat. Dnes od rána jsou větši problémy. Podle NÚKIB jde převážně o takzvané DDoS útoky. Spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho dotazů a stránky přestanou fungovat, takzvaně spadnou. Uživatelé se tak na napadený web nedostanou. České dráhy řeší problém s výpadky mobilní aplikace Můj vlak, řekl dnes ráno mluvčí drah Lukáš Kubát. Nefunguje on-line nákup jízdenek, problémy jsou i s vyhledáváním spojů. Dopravce na odstranění problémů pracuje, řekl Kubát.

Zdroj:
#https://www.itbiz.cz/zpravicky/ruska-ransomwarova-skupina
#https://www.denik.cz
#https://www.e15.cz/byznys/

Foto titl: itbiz.cz
Kvido 21-04-2022 08:57 910

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.