Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

FN Ostrava - když přijde mrtvice

KvidoKvido Přidáno před 16 dnyzdraví
FN Ostrava - když přijde mrtviceAsi ne moc příjemné čtení, omlouvám se! Přežil jsem mozkovou mrtvici. Hlavně díky týmu lékařů Fakultní nemocnice v Ostravě. Proto tohle poděkování!


Mám 83 let (kardiak od roku 2004, stenty MUDr. M.Káňa), dosud bez problémů. Nad ránem 20. dubna 2024 mě silně bolela hlava. V čase 8:20 snídám na výzvu manželky... U jídelního stolu pociťuji silnější závrať, upadl jsem. Výpadek paměti jsem měl údajně několik vteřin...

Podle manželky se mně vědomí (po několika vteřinách) opět vrátilo, měl jsem však ztuhlou levou ruku a levou nohu. Přibližně za 8 minut přijela rychlá záchranka (RZP) Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). Záchranáři mě spěšně oblékají a za pomoci sousedů v domě přenášejí, na pohotovostním křesle, z druhého poschodí před dům do vozidla RZP.

Na halu urgentního příjmu (UP FNO) jsem byl týmem zasahujících zachránářů předán po vzniku mozkové mrtvice zhruba za necelých 15 minut.

Pomohla rychlá přeprava záchranářů!

Podle slov (z pozdější první velké vizity prof. MUDr. Bar PhD, přednosta Urologické stanice A, FNO) k dobrém průběhu hospitalizace, tedy přijetí na iktovou JIP a následné léčbě, přispěl maximálně rychlý převoz pacienta do nemocnice. Za včasné nahlášení této mozkové mrtvice děkuji mnohokrát manželce Ludmile!

Projevila se v mém případě tzv. ischemická CMP. Netroufám si vůbec popisovat stav nemoci. Z propouštěcí zprávy ze dne 30.4.2024 vyplývá, že přes levostranný deficit, který u mě krátce znehybněl levou stranu obou končetin, "nastalo záhy zlepšení deficitu". Musel jsem všaj projít mj. na iktové JIP po cévkování (moč do bažanta) a více než 8 hodin téměř v nehybné poloze na lůžku, bez pokrčení nohou. Poté pokračovalo několik dalších vyšetření a zlepšení kondice pak přišlo.
To také u další velké vizity prof. Bar potvrdil, když poznamenal, že několik vyšetření, včetně CTA mozku a magnetická resonance, jsou s dobrým výsledkem, řekl: "...nebojte se, brzy půjdete domů, ještě pro vás vybíráme nejvhodnější složení léků, které by zabránily návratu mrtvice."


Na Iktové JIP FNO, která dále úzce spolupracuje s Neurochirurgickou klinikou.


Po deseti dnech pobytu ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) včetně rehabilitačních procedůr (chůze, trekové hole), opouštím 30. dubna 2024 (tedy po po deseti dnech) nemocnici s velmi dobrým pocitem. U zdejšího kolektivu zdravotníků, jsme opravdu ve velmi dobrých rukou! Shodli jsme se na tom např. na JIP s pacientem panem Ličkou a dalšími.
Doktoři a sestřičky, jsme vám vděční!

---------------------

Pro poučení:
Příčiny a následky mrtvice
Vyňatek z 22. října 2021 (aktualizováno 24. dubna 2023):
Cévní mozková příhoda, lidově označovaná jako mrtvice, mozková mrtvice, cmp, iktus, mozková příhoda či mrtvička, je celosvětově jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Postihuje lidi nezávisle na věku, hrozba mrtvice se může týkat každého šestého člověka.
Ischemie čili ischemický mozkový infarkt, je vlastně nedokrvení mozku, jehož následkem je právě mozkový infarkt. Příčina je ucpání cév. Ucpané cévy zapříčiní nízký nebo žádný přítok krve do mozku. Je tak narušeno cévní zásobení mozku.
Pacienta upravte do stabilizované polohy a zavolejte číslo rychlé záchranné služby. Na tom, jak rychle se pacient dostane do nemocnice, závisí nejen jeho přežití, ale i možnost účinné léčby.
Dva typy mrtvice
Podle toho, jak mrtvice vzniká, se může jednat o dva druhy tohoto onemocnění. Těmi jsou ischemická cévní mozková příhoda a hemoragická cévní mozková příhoda. Jejich léčba je odlišná, proto je důležité poznat včas příznaky mozkové mrtvice jednoho nebo druhého typu.

VZP, mrtvice, statistika

Foto: autor


Kvido 04-05-2024 15:10 407

Politika - související články

2 komentáře

Napsat komentář

G
  • A
    Hlučiňák
    Vzhledem k výši věku, Květoslave, unikum celý příběh. Hodně dalšího zdraví Usmívající se
    Odpovědět - 11-05-2024 11:21:32
    • Frybord
      Frybord
      Neskutečné ke věku! Držím palce!
      Odpovědět - 12-05-2024 13:10:35