Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Jak to je s OEM verzí Windows

Jak to je s OEM verzí Windows
Mnoho uživatelů PC šetří, a tak si u OS Windows ponejvíce kupují počítače s tzv. verzí OEM. Ta je sice levnější, ale má to několik nevýhod.

Nejvýhodnější je určitě čistá instalace operačního systému (OS), nejaktuálnější Windows 10. To snad uzná každý, ale pozor, který typ vybrat? Většina podle průzkumu u obchodníku sáhne samozřejmě poo krabicovém vydání s DVD OEM Windows 10. Ale zde je třeba vidět rozdíl mezi instalací OS z CD/DVD mechaniky a instalací OS z flash disku! Rozdíl je v tom, že instalační OS, umístěný na DVD, který instalujeme pomocí DVD mechaniky, je použitelný pouze na jeden počítač. Je tedy nepřenositelný! Avšak instalační verze na flash disku, kterou můžeme instalovat pomocí flash disku (tedy USB portu) můžeme sice instalovat rovněž pouze jeden PC. Avšak je tu jedna obrovská výhoda, že tento způsob je přenositelný. To znamená, že je možné odinstalovcat OS z počítače a pak lze tzv. Product key použít znovu při instalaci na jiném PC, což u DVD verze není možné. A další výhoda, kdo nemá CD/DVD mechaniku nemusí se o nic starat. Pouze při objednávce Windows 10 musí požádat o typ: Certifikát pravosti - 32/64bit Flash disk, který má krabicovou instalaci dodávanou s USB flash diskem. Například u prodejce Legální software https://legalni-software.cz/cs/pro-domacnosti/54-microsoft-windows-10-home-cz-32bit-64bit#/software-certifikat_pravosti_64bit_flashdisk_cz přijde na necelých 1499 Kč. Jinak zjišťuji po dotazech u několika IT odborníků přes softeare, že Windows 10 nelze instalovat na žádnou jednotku protože je rezervována výrobcem OEM. Jde tedy o diskové oddíly na HDD a na SSD disku. To je tedy velký průser a nevím proč dodavatelé/výrobci těchto sestav ještě vůbec užívají OEM verze!!! Takže, jesliže jste si koupili notebook, či jako můj vnuk - PC Barbone Game i3 s předinstalovanými Windows, je zcela určitě ve vašem PC instalovaná OEM verzi operačního systému. A to je problém!!! Pokud třeba vlastníte Lenovo, či zmíněný Barbone Game, tak jste v problému. Systém Windows 10 hlásí: "Tato jednotka je rezervována výrobcem OEM" (toto je oficiální hláška přímo z instalátoru Win10)a nelze teoreticky i prakticky instalovat Windows 10. To jsem sice já nezkoušel, ale diskuzní komenáře z Interentu sdělují, že při standartní aktualizaci jim Windows 10 hlásil chyba C1900101, nebo v případě instalace z DVD , že jednotka HDD SSD na počítači je uzamčena. K tomuto problému čekám na vyjádření výrobce PC sestav pro Alfacomputer.cz, a to firm T.S.BOHEMIA a.s., Sladovní 103/3, Olomouc RESUMÉ K tomuto problému servisní technik sdělil: "U Barbone počítačů se instalační média nedávají. Instalační soubory jsou uložené na disku. Teoreticky by tam mělo být na “modré obrazovce“ tlačítko Možnosti -> Obnovit do továrního nastavení".

Galerie Počítač

Image #26
Kvido 17-01-2021 11:40 1,089 0 komentářů

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.