Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Tahanice o embargo na ruskou ropu

KvidoKvido Přidáno před 2 lety
Tahanice o embargo na ruskou ropu
Jak to je s ropou v Evropě? EU chce kvůli válce na Ukrajině embargo na ruskou ropu. Souhlasit mají členské státy. Je toto řešení rozumné, když USA přece oderbírá tuto komoditu z Ruska na plné obrátky a následně ji dodává do Evrop?


Evropská komise 4. května 2022 navrhla progresivní embargo Evropské unie (EU) na dovoz ropy z Ruska, které nadále bombardovalo východní Ukrajinu a útočilo i na cíle v jiných částech země dosud ušetřených od války.
"Budeme se postupně vzdávat ruských dodávek ropy po dobu šesti měsíců a dodávek ropných produktů do konce roku," řekla poslancům ve Štrasburku předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Zákaz bude proveden tak, aby byly zajištěny alternativní trasy dodávek ropy, protože ropa, kterou EU nakupuje od Ruska, představuje přibližně 30 % jejího dovozu ropy.  Podle evropských úředníků a diplomatů poskytuje návrh výjimku do roku 2023 pro Maďarsko a Slovensko, které jsou téměř zcela závislé na ruské ropě.

Podle některých českých politiků by Česká republika tak byla závislá na Americe, která dodává ropu Německu. Ovšem také tento způsob závislosti může být nejistý. Vždyť v prvních měsících letošního roku se u zkapalněného plynu stalo, že tankery, s nimiž počítala Evropa, změnily kurs směrem do Asie, která za ropu zaplatila víc. Tak by to mohlo dopadnou i s ropou ze Západu. 

Neměli bychom tedy přece jen dát na slova Viktora Orbána, který v minulých dnech prohlásil, že embargo na ruskou ropu "se rovná svržení atomové bomby na maďarskou ekonomiku“. Takže, naše ekonomika by na tom v případě embarga na ruskou ropu byla podobně špatně.

Foto: omnia.com


Kvido 18-05-2022 07:49 924

Politika - související články

1 komentář

Napsat komentář

G
  • A
    zrzek
    Jasná zpráva, odklonit se od Rusů. Ty obavy v článku jsou zbytečně ustrašené. Do enbarga musím jít jako ČR, nehledět na Orbána.
    Odpovědět - 19-05-2022 10:34:25