Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Pudlo prezidentské volby

KvidoKvido Přidáno před 1 rokem
Pudlo prezidentské volby

Pudlem kampaně v nastávající prezidentské volbě ČR by měl být v prvé řadě čistý charakter kandidáta. Kdo jej má z 21 uchazečů?


Skoro před 30 léty jsem praštil s řemeslem redaktora v České televizi kvůli jednoho blba (dosazeného Občanským fórem), rychlokvašky šéfredaktora zpravodajství v ČT Ostrava. Cenzuroval mně mj. v textech slovní spojení - jádro pudla (vysvětlení pojmu na konci článku). Teď jsem si na to vzpomněl v souvislosti s nadcházející volbou prezidenta České republiky.

Jádrem pudla (hlavním měřitkem jednání) při této volbě by měla být čestnost, důvěryhodnost a čistý charakter kandidáta. Podle tohoto hodnocení by, myslím, neměli vůbec projít nejvíce frekventovaní uchazeči - A.Babiš a P.Pavel.

Oba jmenovaní mají komunistickou minulost, a tedy jakési čachry s bývalým režimem. A pak - nejde to nějak logickou cestou, když i třicet let po pádu komunistického režimu jsou hlavními favority dva bývalí komunisté.

Armádní gen. Petr Pavel (61):
Minulost prezidentského kandidáta Petra Pavla je v poslední době velmi ožehavým tématem. Už zřejmě z toho důvodu, že si nevídí, tak říkajíc do talíře, a že má spíše hroší odvahu se tlačit do této funkce. Ledaže by mu cestu dlaždily neznámé politické síly a on prostě kývnul... Hodně Čechů generálovi vyčítá, že býval zapáleným komunistou, což mají dokládat i dobové posudky z osmdesátých let.
V politice je bez zkušeností!
Vojenské funkce obrovské: 2012 až 2015 - náčelník Generálního štábu AČR, 2015 až 2018 – předseda vojenského výboru NATO, války - mírová operace UNPROFOR.

Ing. Andrej Babiš (68) :
Proti předsedovi ANO stojí několik bariér. Je to především skutečnost, že je obžalován v kauze Čapí hnízdo. Pokud by se ovšem stal prezidentem, kauza Čapí hnízdo by šla k ledu. Ale je tu další bariéra - měl být spolupracovníkem StB. Spolupráci však prý nepodepsal, a tak by neměla být platná. Ovšem nejde ji údajně ze svazků StB vymazat???
Vstoupil do politiky v roce 2012 a rok poté jeho hnutí ANO 2011 uspělo v předčasných volbách. Podnikatel, majetek kolem 70 moliard.

******
Co je jádro pudla?
Spojení "jádro pudla" vychází z citátu „Tak tohle bylo to jádro pudla!“ proneseného hlavním hrdinou v Goetheově díle Faust v reakci na odhalení, že pudl, který ho doprovázel, byl ve skutečnosti sám ďábel.
Toto slovní spojení, které vešlo do slovníku jako rčení, či přirovnání. Tudíž může jít také o nějakou léčku, nebo podvodu v našem případě u volby prezidenta, tak tedy pozor!

Foto: e15.cz
Kvido 14-11-2022 15:47 1,036

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.