Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Ukrajina, situace na bojišti 28.01.2023

KvidoKvido Přidáno před 1 rokemUkrajina
Ukrajina, situace na bojišti 28.01.2023

Postup bojů UA (Ukrajinská armáda) - RF (Ruská federace) dne 28.01.2023.


28.1.01.2023

?? Hodnocení: Také tento den zaznamenali na Ukrajině množství řízených střel odpálených z území Ruska a také z Černého moře. Jak již média u nás oznámila, byla okupanty zasažena dětská emocnice v Bakhmutu. Není pravda, že se boje v Soledaru zastavily! Obrana města Soledaru dále pokračuje, probíhají tam těžké boje proti ruským okupantům.
Nová vlna ruské ofenzívy může začít v den výročí totální války, protože Kreml je tradičně nakloněn symbolickým datům. Není žádným tajemstvím, že se připravují na novou vlnu, která bude odpovídat 24. únoru.

- Od:Freedom
?? Dne 28. ledna, poskytl ve vysílání televizního kanálu FREEDOM mluvčí východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny - Serhiy Cherevaty obsáhlý rozhovor. Z jeho slov vyplývá, že nejsou pravdivé, že ukrajinská armáda zastavila boje v Soledaru a odešla z
tohoto strategiského území.



Cherevaty: „V oblasti Soledar jen během tohoto dne došlo k 77 útokům na naše pozice z různých typů dělostřelectva a několika raketometů. Sedm pokusů o útok nepřítele. Nepřítel se v tomto směru také pokouší zaútočit na oblast Razdolovka, Krasnaya Gora, Bakhmut, Kleshcheevka. Dalším směrem, kde nepřítel soustřeďuje své síly a přerozděluje zdroje, stahuje jednotky motorizovaných pušek, je oblast Ugledar."

Dále během dne došlo k 299 ostřelování a 34 útokům v oblasti Vodjanoje, Marinka, Pobeda, Vugledar.

Cherevaty: „Nepřítel ztratil 108 zabitých a 136 zraněných za den, stejně jako čtyři tanky, pět bojových vozidel pěchoty, obrněné transportéry, pět samohybných dělostřeleckých zařízení a šest minometů. Dochází k tvrdým bitvám, nepřítel se snaží převzít iniciativu a prolomit naši obranu."

Silné boje pokračují také ve směru Limanskij, kde se okupantí snaží provádět protiofenzivní akce v oblasti Belogorovky. Provedli útočný pokus, ale nepřítel byl poražen, nemohl tam dosáhnout výsledku, ztratil 48 zabitých a 109 zraněných," upřesnil Sergei Cherevaty. Dodal, že armáda RF neopouští pokusy o dosažení svých vojensko-politických cílů, jmenovitě dobytí Doněcké a Luganské oblasti.

Za uplynulý den ukrajinská armáda zlikvidovala za den 800 ruských vojáků, celkový počet ztrát ruské armády od začátku invaze je 125 510 vojáků. Informoval o tom FREEDOM s odvoláním na generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

Ozbrojené síly Ukrajiny také zničily letadlo a vrtulník okupantů.

Celkové bojové ztráty ruslých okupantu RF k 28.01 předběžně činily:

personál - cca 125 510 (+800) lidí zlikvidováno;
tanky — 3189 (+7) jednotek;
obrněná bojová vozidla — 6344 (+4) jednotek;
dělostřelecké systémy - 2188 (+8) jednotek;
MLRS - 453 (+1) jednotek;
systémy protivzdušné obrany - 221 (+0) jednotek;
letadla — 293 (+1) jednotek;
vrtulníky — 284 (+1) jednotek;
Operačně-taktická úroveň UAV - 1947 (+6);
řízené střely - 796 (+0);
lodě/čluny — 18 (+0) jednotek;
automobilová zařízení a cisterny - 5027 (+26) kusů;
speciální výbava - 199 (+0).

29.1.01.2023

- Od:Reuters
?? Ukrajinská armáda v neděli (29.1.2023) uvedla, že její síly odrazily útok v oblasti Blahodatne ve východní části Doněcké oblasti, zatímco ruská soukromá vojenská skupina Wagner uvedla, že vesnici převzala.

- Od: Politico
Politico dnes píše, že nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra minulý týden v nizozemském parlamentu řekl, že jeho kabinet se bude zabývat dodávkami stíhaček F-16, pokud o to Kyjev požádá. "Jsme otevření, neexistují žádná tabu," řekl.

- Od: ?? @front_ukrainian
01:15 SEČ
⚡️Dnes po půlnoci ?? Ukrajinská armáda zahájila útok pomocí ?? Americký systém MRLS Himars. Útočí na nádraží vykládku ?? Ruské vojenské technika a personálu v okupovaném Ilovajsku ?

- Od: ?? @front_ukrainian
02:05 SEČ
? The ?? Ruský tank po přesném zásahu letěl do vesmíru ?? Ukrajinské dělostřelectvo.



- Od: ?? @front_ukrainian
12:25 SEČ
? The ?? Likvidace Rusů přímým zásahem ?? Ukrajinské dělostřelectvo.



?? @front_ukrainian
20:18 SEČ
Velmi potřebná pomoc. Z více než dvou zdrojů máme informace, že ⚡️?? Německé tanky Leopard jsou již po železnici přemisťovány pravděpodobně na Ukrajinu. Viz video ? :



- Od: ??
22:40 SEČ
?? „Nic není zakázáno“ – Macron povolil přesun vojenských letadel na Ukrajinu.
?? Z přístavu v USA vyplula loď s 60 bojovými vozidly pěchoty Bradley pro Ukrajinu.


Kvido 29-01-2023 09:53 1,180

Politika - související články