Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Prezident Pavel se raketově rozjíždí

KvidoKvido Přidáno před 1 rokem
Prezident Pavel se raketově rozjíždí

Náš nový pan prezident, generál v.v. Petr Pavel ,nabírá až raketový rozjezd. Vůbec jsem nečekal, že by nový prezident absolvoval už v prvních hodinách a dnech takovou aktivitu. Mnohé z nich jsou však prospěšné pro uklidnění emocí v naší rozhárané kotlině.


Nechme stranou, kdo tu rivalitu v České republice (ČR) zavinil. Dohadů a obviňování už bylo dost.

Petr Pavel (PP) hned po svém zvolení prohlásil. že chce do společnosti vnést slušnost, respekt a pokoru. Nevidí poražené a vítězné voliče, ale lidi, kteří ctí demokracii a záleží jim na budoucnosti země. S tím naprosto souhlasím a myslím, že většina našich občanů. Jako nevolič PP jsem také přivítal jeho vzkaz opozici, tedy rovněž hnutí ANO s panem Babišem, že prezident míní spolupracovat zcela se všemi. Má sice převahu u svých voličů (3 358 926 hlasů), avšak jeho nevoliči mají také silný potenciál (2 400 271 hlasů).

K novému prezidentovi se nese strašně moc názorů. Většina lidí už nechce rozdělení společnosti, kterou nastartovali V. Klaus, M. Zeman a naposledy čtyřkoalice premiéra Fialy. PP to myslí zřejmě vážně, když hovoří ve smyslu "rozbourejme už tu zeď". Podaří se mu to? Bude to běh na dlouhou trať.

Pan generál Pavel začal opravdu zhurta, i když ještě nemá oficiálně prezidentský mandát. První jeho překvapivou aktivitou byla telefonická odpověď na blahopřání, které mu vyslovila, jako jedna z prvních světových politiků, prezidentka Tchaj-wanu paní Cchaj Jing-wen. Telefonoval mu také prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Mnozí se ptali, proč tak rychle reagoval? Nechme to ovšem na PP a také na analyticích pro zahraniční politiku, zda to bylo správné.

Mezi prvními hosty přijal Pavel mj. také neúspěšnou kandidátku na prezidenta Danuši Nerudovou. K její nabídce společného postupu se však ještě nevyjádřil. Konkrétně však sdělil, že jmenuje ředitele BIS Koudelku generálem. Včera přijal Pavel poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáše Pojara a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který novinářům ještě před tím sdělil, že si dovede představit na Hradě přívětivější bezpečnostní opatření k návštěvníkům, než je to současné.

K prezidentské kanceláři se vyjádřil kriticky včera: „Bude zapotřebí skutečně hloubkový úklid ve všech oblastech, protože realita, se kterou se teď zatím stále ještě v náznacích setkávám, je výrazně horší, než jsem si představoval,“ přiznává Pavel a nevyučuje, že by v souvislosti s úřadem, který vede Vratislav Mynář, mohla padnout i trestní oznámení.

Zvolený prezident Petr Pavel od dnešního dne již přijímá hosty v Hrzánském paláci na pražských Hradčanech, poblíž Pražského hradu. Manažerka komunikace Pavlova týmu Markéta Řeháková poznamenala, že však bývá zvykem, že nově zvolený prezident před inaugurací dostane k dispozici prostory na Pražském hradě.

Bude nyní zajímavé sledovat, jakou pozici zaujme Pavel vůči přiznivcům A.Babiše. Myslím, že opozice je momentálně nahlodaná i rozpačitá nad kroky šéfa hnutí ANO. Vypadá to, že po Babišově neúspěchu v prezidentských volbách je ANO méně jednotné. Nejistotu přinesl samotný Babiš, který se v minulých dnech na síti označil jako občan, nikoli poslanec.

Nyní nebylo ještě oznámeno, kde pan Babiš aktuálně pobývá. Zda uvažuje kromě ČSSD také o spolupráci s KSČM. Možná, že bude podporovat vznik dalšího hnutí nebo strany, aby se tak oproti nynější "skoro šestikoalici" voličská mozaika rozmělnila. Velkým problémem ovšem je že A. Babiše odmítá přibližně šedesát procent lidí.




Kvido 01-02-2023 09:41 1,202

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.