Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Ukrajina, situace na bojišti 06.02.2023

FrybordFrybord Přidáno před 1 rokemUkrajina
Ukrajina, situace na bojišti 06.02.2023

Postup bojů UA (Ukrajinská armáda) - RF (Ruská federace) dne 06.02.2023


06.02.2023

?? Hodnocení: Putin oddaluje vyhlášení druhé vlny mobilizace a má sklon ji vést tajně, píše ISW. Ukrajinská armáda na Donbasu zlikvidovala skupinu ruských vojáků vedenou velitelem brigády 140. samostatné brigády speciálních sil. Stalo se v noci ze 3. února 2023 na Donbasu, kruté boje proti okupantům dále pokračují. Špatnou zprávou je, že Bakhmut je „stále izolovanější“ podle ukrajinské rozvědky. Rusko dělá pokroky v obklíčení města.

-Od: ??
Mapa Ukrajiny, 6.2.2023, 01:20 SEČ

Ukrajinská armáda (UA) - dělostřelecká obrana a pěchota
Ruská federace (RF) - útok
Poplach, sirény

- Od: ??
05:34 SEČ
Podle Financial Times Rusko plánuje zahájit novou rozsáhlou ofenzívu během příštích 10 dnů!
Financial Times píší, že Kyjev získal od Ruska „velmi solidní informace o záměru“ zahájit nový útok.
Ruská ofenziva bude mít pravděpodobně za cíl dobýt celou oblast Donbasu a může začít na západě Luhanské oblasti, poblíž měst Kreminna a Lyman, kde Rusko již několik týdnů shromažďuje síly.
Financial Times také poznamenávají, že Rusko buduje své jednotky na jihu Doněcké oblasti, přičemž další síly jsou rozmístěny ve vesnicích kolem okupovaného Mariupolu.
Podle Financial Times je cílem Ruska zahájit ofenzívu dříve, než Ukrajina obdrží západní tanky a zbraně.
Anonymní ukrajinský vojenský poradce řekl, že obnovený ruský útok by pravděpodobně vedly elitní jednotky.

- Od: ?? @front_ukrainian
09:11 SEČ
⚡️Přímý střet voják - voják, Bakhmut.


- Od: ??
10:10 SEČ
Leopard2 z USA na Ukrajině!!!



- Od:
11:00 SEČ
KYJEV – Pete Reed, americký dobrovolný zdravotník a zakladatel nevládní organizace Global Response Medicine, byl zabit, když pomáhal s evakuací civilistů ve východoukrajinském městě Bachmut. Jeho vozidlo bylo odstřelováno ruskými okupanty.

- Od: ?? @front_ukrainian
12:45 SEČ
⚡️Loď s 60 bojovými vozidly pěchoty Bradley ODS-SA ze ??Spojené království by měla dorazit na ?? Ukrajinu zítra 7.2.23.


- Od:
16:05 SEČ
Moskva - Ruská propaganda píše, že dochází k případům přesunu ozbrojených sil Ukrajiny na stranu Ruska. Viktor Baranets, vojenský pozorovatel Komsomolskaja Pravda, hovořil o tom, jak se ukrajinské speciální jednotky vzdávají. Podle něj se vyskytly případy, kdy se vzdala celá četa, asi 30 lidí. Neuvedl však důkazy, takže zprávu nelze ověřit. To byl zatím největší přechod ukrajinských sil podle tohoto pozorovatele.
Ozbrojené síly Ukrajiny neustupují, v Artemovsku probíhají urputné boje. Oznámil to podnikatel a zakladatel PMC Wagner Jevgenij Prigožin .
"Objasňuji situaci. APU nikam neustupuje. APU boj do posledního. V severních čtvrtích Artěmovska se vedou urputné boje o každou ulici, každý dům, každé schodiště. Samozřejmě je hezké, že média chtějí, aby se ozbrojené síly stáhly, ale to se neděje ani v severních čtvrtích, ani na jihu, ani na východě,“ zdůraznil Prigozhin.

-Od: ??
Mapa Ukrajiny, 6.2.2023, 24:00 SEČ
Při pohledu na tuto mapu nemám fakt dobrý pocit. Útoků ruských okupantů přibývá. Ukrajinská vojska již nemají potřebnou razanci v boji.

Ukrajinská armáda (UA) - dělostřelecká obrana a pěchota
Ruská federace (RF) - útok
Poplach, sirény

- Od: ??
24:00 SEČ
Britská rozvědka se domnívá, že je nepravděpodobné, že by Rusko dokázalo vybudovat síly potřebné k podstatnému ovlivnění výsledku války v nadcházejících týdnech.
Zdroj: European Pravda s odkazem na zpravodajskou zprávu britského ministerstva obrany z úterý 7. února
Podrobnosti: Zpravodajská agentura považuje za vysoce pravděpodobné, že se Rusko od začátku ledna 2023 pokouší znovu zahájit velké útočné operace na Ukrajině. Jeho operačním cílem je téměř jistě dobýt zbývající části Doněcké oblasti ovládané Ukrajinou.
Ruským silám se však podařilo získat jen několik set metrů území za týden. Je to téměř jistě proto, že Rusku nyní chybí munice a manévrovací jednotky potřebné pro úspěšné ofenzívy.


Frybord 05-02-2023 15:05 1,193