Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Snížit příjmové rozdíly důchodců

PexaPexa Přidáno před 1 rokemsociální
Snížit příjmové rozdíly důchodců

Pravda. Je to pro někoho nepřijatelné, ale zřejmě bude nutné snížit rozdíly mezi pobíranými starobními důchody. Tím by došlo ke snížení rozdílu mezi níže příjmovými a vysoce příjmovými seniory. Mnozí by se tak snadněji dostali ze stávající chudoby.


Položím vám otázku. Je spravedlivé, když starobnímu důchodci, který pobírá přes 20 tisíc kč měsíčně, vzroste valorizací vyplácená částka o téměř 3 000 Kč, avšak při měsíčním důchodu 10 tisíc si polepší jen přibližně o 400 kč?

To určitě není v dnešní době fér při stávající velké drahotě potravin a energií. Ti důchodci s malými platy tu drahotu nezavinili. A opravdu, s důchodem kolem zmíněných 10 tisíc se nedá dnes vyžít. Vždyť jen za bydlení zaplatí důchodci - manželé ve dvoupokojovém bytě nejméně 12 tisíc korun!. Můžeme diskutovat o zásluhovosti, která je při výpočtu nynějších důchodů důležita, ale cožpak mohou lidé, že za socialismu byly dělnické i jiné platy velmi malé? A z toho byly vypočteny starodůchodcům nynější platby!

A teď si představte, že část vládní koalice zvažuje, že by řádná novoroční valorizace mohla být nižší než dosud. Aby vláda ušetřila!?! To znamená, že nová pravidla by se vrátila na úroveň před rokem 2018. Tedy tak, jako v minulosti, kdy se důchody zvyšovaly o inflaci a jen o třetinu růstu reálných mezd.

V současné době se zvyšuje valorizace důchodů o výši inflace a celou polovinu růstu mezd. To by tedy mělo padnout. Takže důchody by tudíž seniorům klesly. Kdyby se na tom politici shodli, změna přijde nejdříve od ledna 2024. Proti tomu se však zvedla nevole opozice a samotných starobních důchodců.

Jak to bude dál? Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) by připravovanému snížení starobních důchodu měl zabránit. Ministr financí jistě najde řadu možností, jak toho dosáhnout, ostatně exministryně Schillerová už mu to několikrát radila.

Pan ministr Jurečka na problému valorizace důchodů pracuje a má to těžké, to každý jistě pochopí. Avšak situace v ČR je kritická. Počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl z 9 % koncem roku 2021 na současných 16 %. Nejvíce ohroženi jsou senioři, samoživitelé a samoživitelky. Vyplývá to z exkluzivních dat projektu Život k nezaplacení, na němž spolupracují Český rozhlas a PAQ Research.

Je určitě správné, že ministr bude chtít napravit příjmové rozdílů mezi vyplácenými důchody. Připustil to minulý týden, když mluvil o možné úpravě zákona: „Budeme připravovat v letošním roce i před celkovým balíkem důchodové reformy materiál, který by měl upravit legislativní podmínky valorizace – ať už řádné, nebo mimořádné. Budeme chtít napravit rozdíly, které vznikají, jinak se nám nůžky mezi níže příjmovými a vysoce příjmovými seniory ještě víc rozevírají,“ řekl minulou neděli ministr Marian Jurečka.

P.S.:
Pokud by nízkopříjmoví důchodci měli vyšší důchody, nemuseli by žádat sociálku o příspěvky na bydlení. Takto by logicky stát ušetřil na výdajích. Minimálně spočívajících s provozem a agendou úřadů sociálního zabezpečení.

A jiný, nyní velmi aktuální, problém:




Pexa 12-02-2023 16:30 1,826

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.