Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Šmejdi s léky opět!

FrybordFrybord Přidáno před 1 rokemzdraví
Šmejdi s léky opět!

Možná si pamatujete na podvodný e-shop, který v roce 2020 zneužil "doporučení" uznávaného kardiochirurga Jana Pirka z pražského IKEMu. V poslední době se vyrojily další zlodějské weby šmejdů s léky.


Podvodný e-shop doporučoval v listopadu 2020 jménem - prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. - „zázračný“ lék na čištění cév. Na sociálních sítích a na internetu se opakovaně objevovala reklama na “Přípravek na čištění cév“, na níž byl pan profesor zmiňován, byla použita i jeho fotografie. S uveřejněným článkem ani s přípravkem neměl prof. Pirk nic společného. V tomto případě zceloa bezcenný lék za 900 Kč, si bohužel, stihlo zakoupit velké množství lidí, což prof. Pirka dodnes mrzí.

Cardion



V roce 2021se objevil na internetové síti další, s největší pravděpodobností rovněž podvodný web, odkazující na e-shop pro on-line zakoupení léčivého přípravku na snížení hypertenze - Cardione (normalizuje krevní tlak, chrání před infarktem a mrtvicí). Tento léčivý přípravek mabízí leták kombeg.org. Web je anonymní! Vydavatele letáku, ani adresu správce a telefon nelze zjistit! Odkazuje pouze na zřizovatele: cz.cardion.com.

Stejný přípravek nabízí web cz5.cardionv.com. Ani u tohoto webu se nedopátrate vydavatele, má pouze copyright roku výroby 2023. Obsah tohoto webu uvádí rozhovor o problematice kardiovaskulárního aparátu s vedoucím oddělení cévní chirurgie na Univerzitě medicíny a farmakologie v Ostravě, profesora neurochirurga, doktora Honoris Causa, Michala Koláčka. Zmíněný kardiolog ani škola tohoto jména však neexistuje!

Takže, v obou případech podvodných webů nemáte však vůbec jako potencionální kupující nárok na reklamaci a dotazy. Oba přípravky lákají zájemece k zakoupení ve slevněné ceně z původních 1 780 na 890 CZK.


Na pochybný lék Cardione upozornila již 25. 10. 2022 např. na webu drmax.cz, Mgr. Silvie Doležalová.
"Pěkný den, přípravek Cardione je na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv uveden na seznamu Internetových stránek s nelegálními nabídkami neschválených přípravků. Může se jednat např. o padělky a nelegální produkty či doplňky stravy, kterým jsou neoprávněně přisuzovány léčebné vlastnosti či produkt bez ověřené kvality, účinnosti, a tedy s možným rizikem na zdraví. Doporučuji tedy se tomuto přípravku vyhnout."

Cardiline



Česká obchodní inspekce varuje rovněž před kapkami, které podle internetové reklamy pročišťují cévní soustavu. Je to zejména Detonic Powder, který navíc není povolený Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Totéž platí například pro kapsle Cardiline, které také nabízí shora uvedený podvodný web jombeg.org.

Jak bylo shora uvedeno, na internetových podvodných lékových www stránkách chybí jakýkoliv identifikační údaj prodejce či výrobce. "Pokusy vypátrat odpovědné subjekty proto selhávají, i když se je pokoušíme zjistit pomocí kontrolních nákupů,“ uvádí lékový ústav. Internetová stránka je také často zaregistrovaná anonymně v zahraničí. Státní ústav pro kontrolu léčiv proto pochybné weby alespoň zveřejňuje na adrese Nelegální nabídky léků

RESUMÉ:
Shora popisované podvodné a přímo zlodějské www stránky, potažmo e-shopy, mají shodně zásadní nedostatek, a tedy nebezpečí pro kupujicího: Není z nich zřejmé, kdo je provozovatelem webu/e-shopu, tedy s kým spotřebitel uzavírá smlouvu a vůči komu může uplatňovat svá práva. Tyto weby nemají zabezpečenou komunikaci, v adrese domény schází protokol https. Mají obvykle formulář, kterým vybízejí nakupujicího k zadání dat (bydliště a teleonu), což je bezpečnostní riziko, nikdy v tomto případě svá data nesdělujte! Kategoricky odmítněte případně sdělení čísla vaší banky a platební karty, včetně cvc kódu, který je na zadní straně platební karty! Ve všech těchto možnostech se tak vyhnete nejen vlákání do podvodu, ale i možnému zavirování počítače a průniku cyberzločinců na váš bankovní účet.

Zdroj: Rizikové e-shopy
Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv


Frybord 19-02-2023 10:31 1,160

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.