Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Ministr Jurečka slíbil, ale...

KvidoKvido Přidáno před 1 rokemsociální
Ministr Jurečka slíbil, ale...

Víme, jak to má být s valorizací starobních důchodů letos v červnu (místo 1 740 klesne na 750 Kč). Snad to neprojde. Nemáme ale vůbec odpověď ministra M. Jurečky na jeho slib řešit nízkopříjmové důchody.


Možná, že vám to uniklo. Ministr Marián Jurečka (KDU-ČSL) tento měsíc (únor 2023) v rozhovoru pro ČT24 ke starobním důchodům řekl: "Budeme chtít napravit rozdíly, které vznikají, jinak se nám nůžky mezi níže příjmovými a vysoce příjmovými seniory ještě víc rozevírají,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Od té doby uběhlo dost času, aby se k problému rozdílu nízko příjmových a vysoce příjmových důchodů pan ministr konkretněji vyjádřil, případně navrhl vládě řešení. Nic takového se, bohužel, nestalo!

Problém je v tom, že není vůbec spravedlivé, když starobnímu důchodci, který pobírá přes 20 tisíc Kč měsíčně, vzroste valorizací vyplácená částka o téměř 3 000 Kč. Avšak při měsíčním důchodu jiného seniora, který pobírá jen 10 tisíc, činí tato valorizace přibližně pouze 400 kč?

Kritici proto navrhují zastropování finanční částky valorizace také u starobních důchodů. Nízko příjmovým důchodcům by se pobíraná částka měla zvýšit, zatímco u vysoce příjmových důchodů by měla zůstat na zmarzené úrovni.

Jiní kritici jdou ještě dál odvážněji, s tím, že u důchodců by měly být zrušeny sociální příspěvky na bydlení(nejvyšší položka jejich vynaložených nákladů) a úměrně k tomu zvyšená částka pobíraného měsíčního důchodu. Tím pádem by důchodci již nemuseli o příspěvky na bydlení na sociálce žádat a odpadly by vynaložené investice státu na tuto agendu. Jinými slovy, to co by stát vydal důchodcům na příspěvcích na bydlení přejde na fond správy starobních důchodů.

Kvido 23-02-2023 12:14 831

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.