Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Nesouhlasí s vytvořením logistiky AČR Mošnov!

KvidoKvido Přidáno před 1 rokem
Nesouhlasí s vytvořením logistiky AČR Mošnov!
Občané moravskoslezské obce Petřvaldíku podepsali petici (400 podpisů) ke dni 22. únoru 2023 proti výstavbě Logistického centra Armády ČR Mošnov. Důvod? Mají špatné zkušenosti již se stávajícím areálem letiště Mošnov.

Podle podnikatelského záměru poslance a hejtmana Ivo Vondráka má být v lokalitě Petřvaldu a Harty (30 až 50 hektarů) vybudováno vojenské logistické centrum se sklady za zhruba 5 miliard Kč.

Nepochopitelné na tom je, že celý projekt má vzniknou v době finanční krize a že je umístěn do blízkosti chráněné oblasti CHKO Poodří. Přitom po bývalém vojenském útvaru je na letišti Mošnov dostatek volných ploch a dosud nevyužitých objektů!

O konání besedy s krajským náměstkem MSK Jaroslavem Kaniou a zástupci Armády ČR informoval server idnes.cz 26. února 2023. „Máme obavy, že jsme informováni pozdě a neúplně. Že je rozhodnuto o nás bez nás,“ povzdychla si iniciátorka petice Pavla Veřmiřovská, která zmínila také současné vykupování pozemků krajským úřadem. „Lidé se obávají, že jim budou pozemky vyvlastněny a nedostanou nic, proto také prodávají. Přitom to není pravda,“ upozornila s tím, že bojovat určitě nepřestane.

Zdejší občané Mošnova a Petřvaldu mají neblahé zkušenosti z minulosti, kdy v Mošnově přes třicet let fungoval stíhací pluk. „Stíhačky byly utrpení a nechceme to opakovat,“ shodovali se.

Lokalita Harty, kde by mělo být centrum vojenského logistického umístění, byla v minulosti vesnice, která se nacházela přibližně 1 km západně od obce Petřvald. Byla zbourána a srovnána se zemí roku 1956 při stavbě Letiště Ostrava-Mošnov. Dodnes existuje katastrální území a základní sídelní jednotka Harty, která je součástí Petřvaldu.

Jsou protiargumenty Petice relevantní k tomuto protestu? Míní se hejtman I.Vindrák prosazováním Logistického centra AČR Mošnov jen zviditelnit? Na tyto dvě otázky nikdo nedává přesvědčivé odpovědi.

Zdroj: idnes.cz/Mošnov/logistická základna

Foto: e-mail
Kvido 04-03-2023 10:00 1,346

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.