Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Show důchodové reformy, no nevím!

PexaPexa Přidáno před 12 měsícisociální
Show důchodové reformy, no nevím!

Měla to být jakási vládní schow důchodové reformy. Myslím však, že nevyšla, potažmo projekt na snižování státního dluhu.


Včera (11.5.2023) ohlásila vláda "bombu", dopředu anoncováno jako mimořádné a zvláštní sdělení premiéra Fialy lidem. Bublina však poněkud splaskla ve výsledku. Předně to byla, v rámci 58 balíčků reforem, dlouho očekávaná důchodová reforma.



Nejen senioři, ale i odboráři a veřejnost, především na sociálních sítích, od včerejška non-stop vládu ktitizují. Prý nejde o žádnou reformu!



No nevím, která vláda u nás v Česku by si počínala lépe! Co mě ale zarazilo, že vládní poskoci dovolili, aby vládní novelu prezentovala nikým nezvolená ekonomka Horská z privátní banky. Tedy sice Členka Národní ekonomické rady vlády ale také hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Peníze v Česku hlídá soukromá banka? To snad ne? To je ta vládní změna k lepšímu?. Ať mně to někdo vyvrátí?



A hodně průšvihů, třeba:

1/ Když budu studovat do 28 let, tak podle Jurečky mohu jít do předčasného důchodu až v 68 let? Musím mít totiž odpracováno 40 let. Co je to za nedomyšlenost?

2/ OSVČ má odvádět ročně přes 20 tisíc navíc? Jak to mají utáhnout malí živnostníci?

3/ Noviny od příštího roku mohou zdražit o dvě až tři koruny. Vláda míní v rámci úsporného balíčku na tuto daň uvalit základní, a tedy nejvyšší sazbu daně z přidané hodnoty, a to 21 procent.

4/ Zdanění regulovaného trhu s konopím v konsolidačním balíčku vlády není! Přestože to doporučuje Národní ekonomická rada vlády (NERV). Přitom podle analýz by legalizace marihuany, tedy otevření regulovaného trhu s konopím může na daních a poplatcích přinést do státní polůadny 8 až 10 miliard korun!



Resumé:

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) představila tedy celkově konsolidační balíček, který má do státního rozpočtu přinést ještě letos úspory ve výši 94 miliard korun a po dvou letech pak 148 miliard korun. Ozdravný balíček obsahuje 58 opatření, jejichž cílem je snížení deficitu veřejných financí. Půjde kromě zmíněné důchodové reformy např. o zrušení neinvestičních dotací, zvýšení daně z příjmu právnických osob, zvýšení daně z nemovitosti, tabáku, alkoholu nebo naopak snížení DPH u potravin a bydlení.




Pexa 12-05-2023 13:59 1,587

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.