Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

ČSÚ; průměrná mzda není objektivní!

G
Přidáno před 10 měsícifinance
ČSÚ; průměrná mzda není objektivní!

Proč není průměrná mzda spravedlivá? Je toiž její hodnota ovlivněna vysokými platy. Takže včerejší informace ČSÚ lze označit za zavádějící!


Český statistrický úřad (ČSÚ) včera oznámil, že v 1. čtvrtletí 2023 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda. tedy „průměrná mzda“ na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 41 265 Kč, což je o 3 265 Kč (8,6 %) více než ve stejném období roku 2022. To zní sice hezky a optimisticky, ale zkresluje to reálné mzdy v celém profilu různých typů zaměstnání!



Lidé ovšem na takové sdělení reagují podrážděně:
"To by mě zajímalo, kdo ten průměr má,"
"kdyby raději řekli, kolik vydělá obyčejný člověk, který má z toho mála uživit rodinu,"
"čím to je, že jsem na průměrnou mzdu nikdy nedosáhl,"
"jak je možné, že já mám jen polovinu průměrné mzdy,"
"tak to nevím, kam na to chodí, já mám 12 tisíc a jsem rád že dýchám,"
"dělám, co můžu, a mám 13 tisíc čistého, ještě že si po večerech přivydělám opravami aut"....

Ano, uváděná průměrná mzda prostě nesedí. Server investujeme.cz průněrnou mzdu již v červnu 2009 charakterizoval:
Hodnota průměrné mzdy je zásadně ovlivněna vysokými platy, i když takových platů z hlediska četnosti nemusí být moc. Situaci je možné popsat i na příkladu fiktivního podniku, který zaměstnává 10 pracovníků. Pokud devět pracovníků bude pobírat měsíční mzdu 10 tis. Kč a jeden 100 tis. Kč, průměrná mzda v tomto podniku bude 19 tis. Kč. V takové situaci jedna extrémní hodnota výslednou hodnotu průměru natolik ovlivnila, že hodnota průměrné mzdy je z hlediska chápání rozdělení mezd poměrně zavádějící.

Pěkný ilustrační příklad uvedl neznámý autor v otevřené encyklopedii Wikipedia: "Aritmetický průměr majetku občanů v americkém městě Redmond je velice vysoké číslo, což ovšem neznamená, že typický obyvatel tohoto města je bohatý. Tento fakt pouze odráží tu skutečnost, že v daném městě bydlí multimiliardář Bill Gates."

Takže, podobně je to i s uváděnou včerejší statistikou ČSÚ. I když se tento úřad snaží statistiku průměrné mzdy vylepšovat. Nejnovější způsob výpočtu odhadu průměrné mzdy po úpravě započítává i mzdy pracovníků z malých firem a navíc údaje o mzdách přepočítává na plné úvazky (osmihodinový pracovní fond). Přesto není statistika příliš objektivní a měla by být dále modifikována pro zpřesnění publikovaných údajů. Abychom se dozvěděli třeba jaký průměrný plat mají zaměstancni v dělnických profesích a jaký počet osob se to týká.

Prostě průměrnou mzdu více kvantifikovat do detailu. Pak nebudou lidé nad statistikou průměrné mzdy mávat rukou a říkat, že je ovlivněna politickými zájmy. Takže, politici, nekecat horem dolem, ale jednat!!!

Resumé:
Dnešní zpráva, v ČR situace nejhorší za posledních 6 let ((prvni.zpravy.cz): Růst tuzemských mezd opět zrychlil, jejich kupní síla se ale i nadále snižovala. Nominální mzdy byly v letošním prvním čtvrtletí meziročně vyšší v průměru o 8,6 %, zatímco v posledním loňském čtvrtletí rostly tempem 6,6 % y/y.

Zdroj: investujeme.cz
Foto: Statistika&My

06-06-2023 04:26 1,490

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.