Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Rakušan spěje k cenzuře?

KvidoKvido Přidáno před 5 měsíci
Rakušan spěje k cenzuře?Ministr Vít Rakušan, snaživý to politik (nepochybně), myslím, přestřelil. Chce být velmi aktivní v boji proti dezinformacím. Články na webech miní dokonce blokovat.


I když jsme v Česku již zažili blokaci některých webů díky hlavně Pirátům neprošla. Následně (až na výjimky) weby byly obnoveny, přichází nyní další "odvar" blokace webů v případě dezinformací.

Možná to všichni (mimo média) nevědí. Ministerstvo vnitra připravilo aktuálně návrh legislativy, která by v případě dezinformací jako krajní řešení umožnila blokaci některých informačních zdrojů. Podle šéfa resortu Víta Rakušana (STAN) bude probíhat dlouhá odborná politická diskuze. No, ještě že tak!

Měli by totiž všichni vědět, že je stále v platnosti tzv. Westminsterské deklarace – vyzývající vlády, mezinárodní organizace a provozovatele digitálních platforem k zastavení cenzurních snah, kterou podepsalo 138 světově uznávaných osobností z řad akademiků, veřejných intelektuálů a umělců.
Je v této souvislosti alarmující že světové osobnosti dokonce požádaly českou vládu Petra Fialy aby „přestala zneužívat nejasně definovaných pojmů jako ‚dezinformace‘ či 'dezinformační scéna‘ k omezování svobody slova“.
Premiéra Petra Fialu na celý problém již upozornili dopisem někteří signatářů Charty 77, Společnosti pro obranu svobody projevu (SOSP) a významné české osobnosti.

Měli bychom být zavčas ve střehu, aby "přičinliví" politici a ouřadové typu pana Raušana přímo nezasahovali do svobody projevu při webové komunikaci.

Jednoduše řečeno, není možné, aby někdo zasahoval a mazal (tedy cenzuroval) názory, zveřejněné na internetu. Výjimkou by měla být pouze závažná publikovaná dezinformace, způsobující bezpečnostní, ekonomické i lidské škody!



Foto: Čitárny
Kvido 10-12-2023 11:34 663

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.