Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Ředitel ČT, jen formalita

KvidoKvido Přidáno před 11 měsícitelevize
Ředitel ČT, jen formalita

Hledání nového generálního ředitele České televize (ČT) je, odpusťte, formalita a náhoda. Pracoval jsem v tomto molochu přes 30 let a vím svoje...


Server echo24.cz to sleduje on-line s zajímavými glosami v časové posloupnosti.



Rada České televize tedy vybírá nového kormidelníka snad nejdůležitějšího českého méda - veřejnoprávní ČT. Post obhajuje Petra Dvořák už potřetí. Dalo by se říct, má to zapotřebí? Konkurují mu po předešlém výběru další čtyři kandidáti. Vzhledem k poměrně vlažným a nepřesvědčivým vyjádřením patnácti radních asi dnešní volba skončí bez výsledku. Šanci uspět v tajném hlasování mají žádostiví uchazeči - ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a bývalý ředitel Primy Martin Konrád. Ti se zřejmě už vidí na vysněném postu, jelikož mají v audiovizuálním médiu zkušenosti. Možná, že jednomu z nich nakonec znudění radní dají své hlasy, musí ale jít o deset hlasů...

Před 15:00 hodinou první kolo jednání skončilo. Patnáctičlenná Rada ČT v čele s předsedou Karlem Novákem v tajné volbě nikomu z pěti kandidátů neudělila deset hlasů nutných ke zvolení. Nejvíc hlasů dostali Petr Dvořák a Jan Souček. Druhé kolo začne ještě dnes odpoledne.

Z jednání Rady nemám moc dobrý dojem, resp. z přístupu uchazečů o ředitelský post. Ti byli málo konkrétrní v tom, jak by podle nich měla ČT v dalším období pracovat, a to ve prospěch koncesionářů. Snad nejkonkrétnější byl Jan Štern, který by chtěl v ČT dát přednost hrané tvorbě před sportem. Kde by na to vzal finance ale už neřekl, navíc český převážně sportovní národ Jágra a SAatorabského by ho jistě nepochválil.

Také mě zarazilo, že žádný z uchazečů o post ředitele nepřišel s něčím novým, co by se týkalo hlavní zpravodajské relace Událostí. Tento pořad je příliš okoukaným dílkem s někdy podivnými postavičkami moderátorů (spíše čteců monitoru). Ti se mnohdy snaží podpírat u stolečku (Železný) což nepůsobí zrovna dobře a přesvědčivě. Také časté "hlavy" (blízké detaily redaktorů) na monitoru do zpravodajství a sportu spiše nepatří. To přenechejte umělcům a významným respodentům, výjimečně v interwiewu.

Volba generálního ředitele by z nouze, podle mě, měla patřit dosavadnímu šéfovi Dvořákovi. Za jeho působení ČT hospodařila v kladných číslech, přinesla nové dramaturgické tituly a přečkala i veřejné bouře, tedy obstála. To je snad to nejlepší doporučení.

16:19 hod.
Generálním ředitelem ČT se stane Jan Souček z jejího brněnského studia.
Rada České televize až ve třetím kole zvolila nového generálního ředitele ČT. Stal se jím dosavadní šéf brněnského studia televize Jan Souček. Z 15 hlasů získal 11, obhajující ředitel Petr Dvořák 4 hlasy.


Kvido 07-06-2023 14:34 1,279

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.