Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Gaza neřešitelná?

PexaPexa Přidáno před 6 měsícivojsko
Gaza neřešitelná?Snad celý svět si dnes klade otázku, jak to dopadne s Gazou v Izraeli. Říkám, nijak!
Problémy začaly tak v roce 1948 vysídlením 700 000 Palestinců. Ještě před několika týdny jich tam bylo něco přes dva milióny. Nastal odchod i smrt mnohých z důvodu bomradování Izraelem (vyhnání z území Gazy Palestinců). To číslo bude sice časem menší, ale území Gazy bude zřejmě dále stejné. Přesto Palestinci tam mohou přerůst Izraelce. Co potom?

Írán varoval Izrael, že pokud okamžitě nepřestane s bojovými akcemi v Pásmu Gazy, může se situace vymknout kontrole. Tel Aviv podezírá Teherán, že chce otevřít novou frontu ze Sýrie. Spojené státy se ...

Obyvatelé Gazy jsou podle znalce tamní situace redaktora Novotného z českých HN dlouhodobě na dně. Tamní mladí obyvatelé nemají možnost vycestovat do ciziny za vzděláním nebo lepším zaměstnáním. Podle Novotného je pásmo Gazy prostě jako vřed, který jsme nechali hnít a nikdo to neřešil.

Novotný kritizuje narativu v tamním prostředí, že Palestina rovná se hnutí Hamás. To podle Novotného není pravda už jen proto, že na západním břehu vládne Fatah, což je konkurenční hnutí. Gaza je naprosto osamělá entita, kde Hamás poměrně blbě vládne, organizuje nějakou policii a vybírá daně. Ale ty si potom dost často strká do kapsy, takže být v Gaze zkrátka nikdo nechce.

Také můj názor je, že Izraelci a Palestinci vedle sebe v míru žít nemůžou a tomu jak dodnes Gaza fungovala je finančně i lidsjy naprostý konec.

Teď se tam bombarduje ze strany Izraele, Hamas bere nohy na ramena, to co se tam vybudovala se ztěží někdy obnoví. Tam se to bude Izrael a Hamás mezi sebou vražedně bojovat, než se stane něco strašného. Izrael nemá kam ustoupit a z pozice Palestinců jde o likvidaci Izraele.

"Jak toto eticky a humánně vyřešit neví nikdo. Jedno řešení by se ale nabízelo. Ať si Irán a Rusko mezi sebe obyvatelstvo Gazy rozdělí - diktátoři obou těchto států jsou chytří jak rádio když se svými pindy předháněj jací jsou přátelé Palestinců,tak se můžou blejsknout", napsal mně jeden novinář z USA. Já s tím názorem souhlasím!

Od:
18.10.2023, 12:07, SEČ
Hlavní nemocnice v Gaze má palivo pouze na dalších 24 hodin, varovala ve čtvrtek špičková humanitární agentura. "Bez elektřiny zemře mnoho pacientů," řekl úředník. Samostatně OSN varovala, že 1 milion vysídlených lidí tam žije ve „stále hrozných podmínkách“.
První konvoj kamionů převážejících humanitární pomoc do Gazy z Egypta překročí přechod Rafah tento víkend, možná do soboty, řekli američtí představitelé CNN.
Americký prezident Joe Biden přímo apeloval na Američany o podporu ve válkách v Izraeli a na Ukrajině a oznámil, že pošle Kongresu balíček pomoci. Tyto poznámky přicházejí jeden den poté, co odcestoval do Tel Avivu a zprostředkoval dohodu o humanitární pomoci do Gazy.
Izraelští vůdci shromažďují vojáky na hranici Gazy, přičemž ministr obrany Yoav Gallant řekl, že „brzy uvidí“ enklávu „zevnitř“, podle prohlášení jeho úřadu.

Od:
18.10.2023, 12:07, SEČ
Izraelská rozvědka neobdržela žádné varování před útokem militantů Hamasu na zemi. o tom Píše New York Times (NYT) s odvoláním na americké a izraelské představitele. Zdroje v USA zdůraznily, že západní zpravodajské agentury také neměly žádné informace o přípravě útoku.
Podle mluvčích v publikaci dosáhla palestinská skupina „naprostého taktického překvapení “. Sloupkař z Washington Post David Ignates se domnívá , že k tomu došlo zčásti proto, že izraelští experti „nepochopili vynalézavost a dovednosti svých oponentů“ a vyřešení „selhání inteligence“ by podle jeho slov Izraeli „mohlo trvat roky“. "
Izrael je vybaven velkým množstvím zpravodajského vybavení – elektronickou záchytnou sítí a senzory a také zpravodajskými zpravodaji v celém Pásmu Gazy. Izraeli se navíc dříve podařilo zachytit dodávky součástí raket určených pro Hamás, upozorňuje NYT. Přítomnost takových příležitostí a minulých úspěchů, jak poznamenávají účastníci diskuse v publikaci, vyvolává „ještě více otázek o selhání izraelské rozvědky“.
NYT poznamenává, že 12 let starý izraelský protiraketový obranný systém Iron Dome selhal a byl „v rané fázi útoku zasažen přívalem smrtících střel“. Ukázalo se, že je přetížený - vysílače systému nevydržely stovky raket, které Hamás rychle vypálil, píše publikace.
Podle obranné zpravodajské firmy Jane's navíc výkon Iron Dome mohly ovlivnit nové raketové systémy Rajum a drony používané Hamasem.


Pexa 19-10-2023 14:53 818

Politika - související články