Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Zdechovský; klimatické výdaje EU z papíru do praxe

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Zdechovský; klimatické výdaje EU z papíru do praxeBrusel - Evropská komise se zavázala v nadcházejícím finančním období využít 30 % veškerých výdajů EU na ochranu klimatu, a to v rámci všech svých politik.
Podle zhodnocení Evropského účetního dvora ale už v současné době není Komise schopna dosáhnout ani dosavadního podílu 20 %. Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), mluvčí poslanců Evropské lidové strany pro kontrolu rozpočtu, říká: „Ochrana klimatu je hlavní priorita EU. Ukazuje se ale, že stanovených cílů Komise dosahuje pouze na papíře, na kterém vykazuje zelené výdaje i v oblastech, které s ochranou klimatu nijak nesouvisejí. Po Komisi proto budeme požadovat výrazné zlepšení hodnocení, kolik peněz EU šlo na projekty skutečně přispívající ke zlepšení klimatu.“ Evropský parlament má na starost kontrolu hospodaření s unijním rozpočtem. Jeho úkolem je dohlížet tedy i na to, zda jsou deklarované výdajové závazky, včetně těch klimatických, uplatňovány v praxi. Není to však poprvé, co se ukazuje, že záměry politik EU se míjí s účinkem. „Pokud mají být klimatické snahy EU brány vážně, nemůže si dovolit další skandál kolem podmínky tzv. ozeleňování zemědělství, která v praxi znamenala pozitivní změnu ve způsobu obhospodařování půdy na pouhých 5 % zemědělské půdy. Je třeba stanovit realistický podíl výdajů, který je EU schopna na ochranu klimatu a životního prostředí vynaložit,“ varuje Zdechovský. Připravily: Hana Raissi, Jitka Fialová
Kvido 03-10-2020 10:40 1,341

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.