Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Bitva o primátora Prahy je směšná!

PexaPexa Přidáno před 1 rokem
Bitva o primátora Prahy je směšná!

V těchto hodinách má být prý zvolen primátorem Prahy opět staronový primátor B.Svoboda. Místo, aby jako lékař-porodník, byl platný ve zdravotnictví, politikaří, a to mně vadí.


Bohuslav Svoboda v této fázi prazvláštní volební tahanicí (asi 2 měsíce) pouze nahradí dosluhujícího Zdeňka Hřiba (Piráti). Přitom pirátská rada dále zůstává, takže pomoc B.Svoboda ve funkci asi nenalezne. Navíc, nebude nic skoro odhlasováno v radě, jelikož o složení vládnoucí koalice se bude dále jednat.

Je fakt směšné, že se do této funkce pan Bohuslav Svoboda dere a že mu není trapné získávat ji nějakou kličkou. Zákon 131/2000 Sb. o hlavním městě Praze totiž hovoří jednoznačně. V paragrafu 69 říká, že „rada hlavního města Prahy je volena zastupitelstvem hlavního města Prahy z řad členů zastupitelstva hlavního města Prahy, má 11 členů a tvoří ji primátor hlavního města Prahy, náměstek (náměstkové) primátora hlavního města Prahy a další členové rady hlavního města Prahy“.

Litera zákona tedy nebude dodržena, s podivem to nikomu nevadí?
Podle dohody má být B.Svoboda primátorem s pravomocemi, které tomu přísluší, nemá však být členem 11 členné rady metropole. Hřib se má přesunout mezi řadové radní. Do jmenování nové rady tak musí se Svobodou vládnout stará rada ve složení Piráti, Praha Sobě, TOP 09 a STAN.

Postavena na hlavu je okolnost, jak argumentují pražští Piráti, případná volba lídra Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslava Svobody primátorem, a to zároveň s dosluhujícími radními, by byla v rozporu se zákonem o hlavním městě. V tom, že by Svoboda byl sice primátorem, ale ne členem rady. Dnes (čtvrtek 15.12.2022) to řekl místopředseda zastupitelů Pirátů Viktor Mahrik.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která dosáhla v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.

AKTUALIZOVÁNO - 16.12.2022, 23:50
Pražští zastupitelé ve čtvrtek 15.12.2022 nezvolili primátorem lídra Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslava Svobodu (ODS). Po mnohahodinovém projednávání volbu přerušili do zasedání 9. února 2023. Přerušení volby primátora podpořilo 55 z celkových 65 zastupitelů hlavního města.


Pexa 15-12-2022 12:08 1,637

Politika - související články