Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Valorizace penzí otázka svědomí

G
Přidáno před 1 rokemsociální
Valorizace penzí otázka svědomí

V poslední době hodně sleduji diskuzi o snížení valorizace důchodů v ČR (Česká republika). Je to skutečně fraška na druhou! Po neschválení teď přišel na pořad Senát a zřejmě to bude muset rozhodnout Ustavní soud.


Senát dnes po dvou hodinách přerušil posuzování sporného snížení valorizace důchodů, o němž na žádost premiéra Petra Fialy (ODS) rozhodne ve zkráceném jednání. K debatě se vrátí po polední pauze. Do rozpravy bylo před přestávkou přihlášeno ještě 11 senátorů.

Stále omílaná písnička ministra financí ČR:

Novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod by se zvýšil od letošního června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun kvůli inflaci. Stát by musel na sníženou valorizaci dát letos o 15 miliard korun navíc. Pokud by novela nebyla přijata, výdaje státu na penze by podle vlády vzrostly letos o 34,4 miliardy korun a v následujících sedmi letech do roku 2030 by se zvýšily postupně na celkem zhruba 291,3 miliardy korun, řekl senátorům ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle ministra je k tomu třeba připočítat náklady na obsluhu státního dluhu ve výši 50,5 miliardy korun, celkem by se tedy náklady navýšily na 342 miliard korun.

Ale proč nám to stále připomíná? Mohlo to být úplně jinak. Jak? Kdyby vláda na valorizaci jako takovou nekašlala a projednávala ji už před prezidentskými volbami. Ale, samozřejmě, to by přece mohlo ohrozit slepenec stran SPOLU. Obávali se problémů a teďko mají ještě větší problemovou kašičku!

Já se na tento problém českého sociálního systému dívám takto:

Vláda stále prohlašuje, že hrozí kolaps, že na důchody nezůstane dost financí. Ale nic s tím nedělá! Proč stát utrácí zýbytečně na vysoké platy politiků všech stupňů, jejich poradců? Proč dokonce politici sedí na více placených dalších funkcí? Třeba staronový primátor Svoboda je souběžně poslancem Poslanecké sněmovny. Tedy pobírá dva platy? A tak je to také u jiných politických funkcionářů! Neskutečný maglajs v odměňování politiků. To je pouze ovšem jeden příklad z velkorysosti vlády Petra Fialy. Mimochodem, podle průzkumu Mezinárodní analytické společnosti Morning Consult, která dlouhodobě sleduje 21 politiků Evropy (také jejich přinos prosperitě státu), je náš premiér v hodnocení oblibenosti na předposledním místě!!!

Kde na důchody vzít?

Vyhazujeme miliardy na neziskovky. Tedy zrušit velkou část neziskových organizací, tedy těch politických, ať je platí ze svého. Také zrušit ty organizace začleňující pro nezačlenitelné, úspešnost je prý jen 1 procento!!!. Dále zrušit odvody peněz nadnárodních společností do zahraničí, případně jen snížit, stačilo by 60 procent!!! A samozřejmě jsou další možnosti, kde vzít finance na důchody...

Mám dojem, že Senát schválení valorizace důchodů pro červen 2023 meschválí a věc půjde k Ústavnímu soudu. Panu předesdovi Rychetskému bych chtěla vzkázat, aby nespravedlivé neschálení této valorizace neakceptoval.

Je to do jisté míry i otázka lidského svědomí. Hlavně mně vadí, že přidáno (stejnou částku) dostanou i ti senioři, kteří mají tzv. vysoce příjmové důchody! Je skutečně nespravedlivé, že tito naši vrstevníci peníze s navýšením dostávají, přitom nízko příjmoví ztěží se svým důchodem kolem 10 tisíc korun měsíčně vyžijí! A ještě dodatek. Ministr Jurečka lže!!! Všichni neobdrží stejné navýšení 740 Kč, jak všude na televizích kecá! Podívejte se na kalkulačku. Kalá valorizace by vás v červnu čekala. Navrhuji panu Rychetskému, aby tuto okolnost zvážil, případně podal návrh o zavedení jednotného důchodu pro všechny české seniory.

Ukázka výpočtu valorizace důchodů pro červen 2023 Poznmka, pane ministře Jurečko, nelžete, všem nebude přidáno valorizací stejně, tedy těch nicotných 760 Kč měsíčně, jak to stále tvrdíte!!!

Zdroj: Valorizace důchodu, červen 2023

Foto titl.: ceskeduchody.cz

08-03-2023 14:38 2,249

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.