Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Opravdu bída seniorů!

PexaPexa Přidáno před 1 rokemsociální
Opravdu bída seniorů!

V ČR jsou ohroženi chudobou přibližně dva ze tří seniorů, kteří bydlí sami. Vláda P.Fialy jakoby na to nereagovala!



Když jsem v loňském roce četl článek na irozhlas.cz, senioři příliš jsem údajně chmurnému životu dnešních osamělých důchodců nevěřil.

Včera v hypermarketu mě však šokovala starší paní, zřejmě přes 70 let.

U pokladny, na běžícím pásu pro výběr nákupu, měla pouze jeden rohlík a udivené prodavačce rozpačitě dodala: "K tomu jen ten malý kousek kuřecího stehýnka..."

Statistický úřad Evropské unie podle výzkumů sleduje ve všech zemích, jaká je úroveň tzv. věkové diskriminace. ČR je už delší dobu na nejhorším prvním místě, resp. figuruje na jednom z prvních příček. Přitom, bohužel, je diskriminace, čili ageistické chování, vidět v dalších podoblastí života.

Rovněž podle opakovaných sociologických výzkumů Eurostatu patří ČR k zemím, v nichž je nejvíce rozšířena věková diskriminace seniorů. Málo se bere v potaz, že nejen osamělí senioři, ale i senioři - manželé s nižšími důchody, mají problém každý měsíc vyžít. Většina již vyčerpala v dlouhotrvající nouzi své celoživotní úspory a neví, jak budou žít dále.

Po zaplacení aktuálně navýšených nájmů, elektřiny a plynu (což nyní narostlo zhruba o 4 000 korun), jim zůstává měsíčně na stravné pouze 3 000 tisíce korun!

Jezděte nakupovat do Polska, pokud vás trápí drahé ceny potravin, radí lidem poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. Ťukám si na čelo, co z toho člověka vylezlo! Prohládil, že se to rentuje také Pražanům. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS sice k tomu doplnil, že to není ideální pro stát. Ale už vládu P.Fialy nevybídl k razantnímu řešení, než nastanou občanské nepokoje!

V pořadu Partie na TV stanici CNN Prima News nabídl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Středula určité řešení drahých potravin. Podle něj by měla kvůli velké drahotě využít vláda P.Fialy zákon o cenách. Zdůraznil, že zákon dává vládě nástroje, jak ceny usměrňovat. Pozn.red.: Jen chtít a rozumět tomu, že pane Stanjura?

Kde je řešení důchodových nůžek mezi nízko příjmovými a vysoce příjmovými důchody, které mj. sliboval ministr Marian Jurečka? Či konečně se tento problém promítne v nové důchodové reformě, která má být oznámena?

Foto: blesk.cz

Pexa 09-04-2023 12:27 1,508

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.