Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Začne utahování šroubů!

KvidoKvido Přidáno před 11 měsícisociální
Začne utahování šroubů!Ospalí poslanci dnes při nočním projednávání kývli v prvním čtení na tolik diskutovanou novelu o důchodovém pojištění. Utahování šroubů začíná!
Poslanci ČR na své dnešní 67. schůzi v prvním čtení projednali vládní novelu zákona o důchodovém pojištění, která přináší zpomalení valorizací penzí nebo zpřísnění podmínek pro předčasný důchod.

Poslanecká sněmovna po silných řečech opozice přece jen nakonec hlasovala o novele důchodového pojištění, a to krátce před půl druhou noční. Zamítnutí v prvním čtení, které navrhoval Tomio Okamura se svým hnutím SPD, však neprošlo!

V případě schválení by měly změny ovlivnit už valorizaci v lednu 2024 a dotknou se všech typů důchodů.

Co se má změnit
Změnit se mají valorizace všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních a pozůstalostních (vdovské, vdovecké a sirotčí). Konkrétně má jít o tyto změny:

Řádné lednové valorizace – Bude se využívat vždy pouze důchodcovská inflace a růst reálných mezd se bude zohledňovat z jedné třetiny. (Nyní platí, že se porovnává obecná a důchodcovská inflace a pro výpočet se použije ta vyšší. A u reálných mezd se při valorizaci zohledňuje polovina jejich růstu.)
Mimořádné valorizace – Nahradí je dočasný přídavek k důchodu, který bude mít dvě poloviny a bude kompenzovat míru inflace. Míra inflace se zohlední ze 60 %, první polovina přídavku bude fixní a bude odpovídat částce zvýšení průměrného starobního důchodu o 30 % růstu cen. Druhá polovina přídavku bude tvořena zvýšením individuální procentní výměry, a to tak, aby opět odpovídala zvýšení průměrného starobního důchodu o 30 % růstu cen. (Nyní je výpočet jednodušší a platí, že se o celou míru inflace vždy zvyšuje procentní výměra důchodu.)

Dočasný přídavek se bude vyplácet poté, co souhrnná meziměsíční inflace dosáhne úrovně 5 %, a to buď od nejbližšího července, nebo po uplynutí 5 měsíců od prolomení hranice. Příspěvek bude vždy vyplácen automaticky k důchodu (nebude jeho součástí) až do konce daného roku a nebude nutné o něj žádat. V lednu pak proběhne řádná valorizace, při které se zvýší základní i procentní výměra. Pokud někdo pobírá více důchodů, dostane přídavek pouze jeden.
Kvido 09-06-2023 15:04 1,318

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.