Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Prezident Zeman v nemocnici a špatná legislativa

KvidoKvido Přidáno před 3 letyz domova
Prezident Zeman v nemocnici a špatná legislativaPrezident České republiky (ČR) Miloš Zeman je právě týden v nemocnici, údajně na pravidelné kontrole. Shodou okolností v době ukončení voleb do Poslanecké sněmovny. Tedy ve vypjaté vnitropolitické situaci.
Za těchto okolností by měla jednat a informovat v prvním sledu Kancelář prezidenta republiky. Po týdnu však koná málo a mezi lidi prosakují různé "zaručené zprávy" o zdravotním stavu našeho pana prezidenta. To je skutečně alarmující situace, kterou lze připsat i na vrub české legislativy. Scházejí její direktivy, jak v takovém případě postupovat, když prezident mlčí a nesděluje o sobě žádnou informaci a taktéž činí "poslušně" šéf kanceláře prezidenta pan Mynář.
Jedno je ovšem jisté, prezident má čas do 8. listopadu, kdy podle české legislativy prezident Miloš Zeman svolal písemně úvodní zasedání nové Poslanecké sněmovny. Dosluhující předseda dolní komory Radek Vondráček z ANO chce na stejný den svolat také ustavující schůzi. Mějme tedy soucit s nemocným prezidentem, přejme mu brzké uzdravení.

Deník N (13. 10. 2021) napsal: "Prezident Miloš Zeman trpí jaterní encefalopatií (...), obtížně komunikuje a je dezorientovaný. Hrad ani Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) podrobnosti ke stavu hospitalizovaného prezidenta nezveřejňují. Informace chybějí i senátorům, kteří se obávají, že Zeman nyní není schopen vykonávat svůj úřad. Zatímco Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček tvrdí, že zdravotní problémy prezidentovi v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích (ÚVN) nebrání ve výkonu ústavních pravomocí, zdroje Deníku N mluví o opaku. Zemanův zdravotní stav je prý vážnější, což mu má bránit v plnohodnotném plnění funkce prezidenta."

Podle předsedy Senátu, pana Vystrčila, byl již odeslán do Ústřední vojenské nemocnice dopis s dotazem, zda je prezident Miloš Zeman schopen vykonávat svůj úřad. V případě, že by se situace ohledně stavu prezidenta nevyjasnila do 8. listopadu, je podle Vystrčila možností převedení jeho pravomocí. Přitom Vystrčil uznal, že nejpřednější je zdraví pana prezidenta, takže musím postupovat lidsky citlivě. Pokud by se aktivoval článek 66, bylo by to zejména na ochranu pana prezidenta, který po uzdravení by pokračoval dále ve své funkci.

Shora jsem napsal, že kancléř Mynář už delší dobu k zdravotnímu stavu pana prezidenta mlčí. Je to rozhodně tím, že si pan prezident nepřeje informovat veřejnost o svém zdravotním stavu. Jiný prostor mu legislativa neumožňuje. Tím se oficiální vyjádření paralyzují. Legislativa nepamatovala na následky...
A tak jsme svědky skoro chaosu; "tajná" návštěva předsedy Poslanecké sněmovny Vondráčka v nemocnici u pana prezidenta, nekompetentní vyjádření ze strany politiků i některých politologů. Např. politolog Ondrej Preuss v pátek na ČT 24 řekl, že by se článek 66 (parafrázuji) měl aktivovat okamžitě. To by si jistě málokdo v ČR přál s ohledem na etický přístup k panu prezidentovi, a také z toho důvodu, že do 8. listopadu je ještě hodně času. Zatím politici koalice jednají o programových prioritách SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN. Bylo vytvořeno šest skupin, které se budou zabývat jednotlivými oblastmi. Všechny strany nominovaly do každého z týmů jednoho zástupce.
Vícha Květoslavc (Kvido)
Doplňující zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/diagnoza-prezidenta-zemana-zverejnena-40374864
Doplňuájící zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3386638-vondracek-nechyboval-soudi-okamura-pri-pozvani-od-prezidenta-take-cekal-ze-je-vse-v
Foto titl.: apnews.com
Kvido 16-10-2021 08:58 1,792

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.