Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Jak to bude s plynem?

PexaPexa Přidáno před 2 letyz domova
Jak to bude s plynem?
Evropa nechce plyn z Ruska, důvody zná, doufám, každý. Státy EU proto počítají se severoafrickým Alžírskem. Ale to je skoro přítel ruského agresora. Jak to dopadne?


Dnes, podle ukrajinských zdrojů, klesly požadavky na tranzit ruského plynu přes ukrajinskou obec Sochranovku na nulu. Kyjev udajně varoval před přerušením tranzitu touto trasou.

Můžeme se domnívat, že jde o nějakou schválnost. Není tomu tak!!! Musíme si uvědomit, že v tomto směru, v této oblasti, probíhají boje, resp.  útok Rusů. Plyn by se tak mohl stát velkým, výbušným problémem, hrozilo by bombardování a narušení plynovodu! Nemohl by být nadále používán!  Plyn by měl být ve stejném množství veden jinou cestou, to by nemělo mít velký dopad na nakupovaný objem.

Již v březnu řešil situaci s plynem americký ministr Blinken. Chtrěl v Alžírsku vyjednat obnovení plynovodu GME, který Alžírsko loni uzavřelo. Zemní plyn skrz něj proudil přes Maroko do Španělska. Alžírská vláda však Blinkenův návrh odmítla.

A jak se to projeví v České republice?
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že zastavení dodávek plynu přes ukrajinskou stanici Sochranovka nemá vliv na dodávky plynu do České republiky. Odsud totiž bereme jen malpu část suroviny, více než 99 procent plynu přitéká z Německa. Dodávky plynu do Česka jsou podle Síkely stabilní a bez anomálií. ČT řekl, že aktuálně máme v zásobnicích 2x více plynu než v loňském roce.

Zatímco u nás ceny plynu razantně vystoupaly, v Maďarsku je cena elektřiny a zemního plynu, kterou platí spotřebitelé, pevná a stanovená legislativou. Ceny plynu jsou tam o 60 procent nižší než v ČR. Obyvatelé Maďarska jsou tedy ochráněni před růstem cen na trzích. Proč tedy naše vláda nepostupuje stejně jako v Maďarsku?

 



Foto titl.: novinky.cz




 

Pexa 11-05-2022 10:41 908

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.