Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Hrozné! Ukrajinec zabil Roma

KvidoKvido Přidáno před 11 měsícisociální
Hrozné! Ukrajinec zabil Roma

V neděli 11. červa 2023 se, podle svědků, měl Rom za jízdy v tramvaji se svými rozjařenými kamarády chovat nevhodně. Přítomný Ukrajinec Roma okřikl, následně při vzájemné potyčce na zastávce DP jej Ukrajinec v sebeobraně smrtelně zranil. Hrozné!


Policie zjistila, že jmenovaný by měl být Rom Nikolas Dirda. Co se vlastně přesně stalo popsal fotograf Jiří Sláma. “Nikolas Dirda se svými kamarády jel tramvají na brněnskou ohněstrůjnou show Ignis Brunensis. Během této cesty šalinou kouřili, pouštěli si nahlas hudbu a trochu do toho řvali. Cestující v šalině se to snažili ignorovat, ale jeden z cestujících po nich něco zakřičel, protože se mu to nelíbilo. Řidič šaliny viděl vznikající konflikt a ohlásil to na dispečink. Než dojela policie k Přístavišti, vystoupila skupinka Dirdy a jeho kamarádů spolu s klukem, co se proti nim ohradil. Nikolas se svými kamarády na něj zaútočil. Kluk vytáhnul nůž a po chaotickém střetu Dirda zemřel a jeho kamarád skončil s bodným zraněním,” uvedl Jiří Sláma.

Policisté zajistil přivolání zdravotníků a podle popisu svědků zjistili totožnost podezřelého (pachatele), který se pohyboval poblíž na nástupním ostrůvku. "Později zjištěný sedmatřicetiletý muž byl na místě zadržen,” napsal v pondělí policejní mluvčí Petr Vala.

Aktuálně na sociální síti Facebook zveřejnila v ponděli 12. června 2023 organizováni demonstrace pořadatelka Žaneta Plachetková. Tato demonstrace kvůli incidentu v Brně, při kterém zemřel 23letý Rom Nikolas Dirda se uskuteční v sobotu od 14 hodin u Janáčkova divadla v Brně. Očekává účast asi tisícovky lidí. I když Plachetková několikrát zdůraznila, že cílem demonstrace není šíření nenávisti proti Ukrajincům, mnozí odborníci upozorňují, že k projevům nenávisti může dojít.

Skutečně ke skandalnímu případu se vyjádřila např. ve své pozvánce na demonstraci mladá zpěvačka Lucie Bikárová:

“To je naše země a přestaňte bránit cizí lidi, chraňte nás Čechy. (…) Média tutlaj, píšou, že to byl cizinec. Proč, proč je chráníte? Šiřte pravdu. A nešiřte hlouposti, protože, to, co já vidím brněnských a pražských ulicích to jsou jenom mladí přistěhovalci. Opilci. Nikde nevidím matky s dětmi, já vidím samý mladý opilce,” uvádí už zcela v extremistickém tónu mladá zpěvačka Lucie Bikárová ve videu, které má už přes 5 tisíc sdílení a skoro tisíc tisíc většinou pochvalných komentářů.

Jiný názor má na tento případ předseda strany Roma Luma - Marco Cavali. Kritizoval rasistické a nenávistné projevy od Romů na sociálních sítích.“Chováte se stejně jako fašisti a nacisti, všichni Ukrajinci nejsou špatní. Rozdělovat lidi podle národnosti je rasismus a je to diskriminační, je to fašistické a nacistické. Je to nejhorší zvěrstvo, které člověk může udělat, rozdělovat lidi podle národnosti a házet kolektivní vinu na všechny,” řekl ve videu zveřejněném na Facebooku Cavali a dodal, že členové Roma Luma se demonstrace nezúčastní.

Podle mě skutečně nelze z takového případu usuzovat a prohlašovat rasistický názor, jak to dělá zpěvačka Bikárová, že za smrt Nikolase Dirdy nese vinu česká komunita, potažmo vláda. Romský problém v ČR pravda přežívá. Český stát a Češi žijí ale s Romy v drtivé převaze v souladu. S výjimek nelze usuzovat na všeobecný jev, či problém. Takové paušalizování je samo o sobě rasistické!

Aktualizace 14.06.2023:
S ohledem na smrt Roma, pořadatelé sobotní demonstraci (16.05.2023) zrušili.

Zdroj: romea.cz
Foto: Michal Janotka, TV Nova

Kvido 13-06-2023 10:45 1,184

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.