Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

V Rusku našlápnuto na vzpouru?

KvidoKvido Přidáno před 10 měsíciUkrajina
V Rusku našlápnuto na vzpouru?

V Rusku není něco v pořádku. Zřejmě také nespokojenost s agresí Ruska proti Ukrajině. Projevilo se to v posledních dnech rozkolem Putin - Prigožin.


Došlo k ozbrojené vzpouře Wagnerovců proti Moskvě (zjednodušeně vyjádřeno).

Některá světová média píši, že Ruská soukromá žoldnéřská Wagnerova skupina v noci na dnešek obsadila Rostov na Donu. Wágnerovci směrují po dálnici na Moskvu. Některé zprávy uvádějí, že Wagnerovci již mají pod kontrolou některé vojenské posty ve Voroněži jižně od Moskvy!!

Prezident Ruské federace Vladimir Putin označil v sobotním mimořádném projevu ozbrojenou vzpouru části Wagnerovy skupiny za zradu na ruském lidu a za ránu do zad. Ruské ministerstvo obrany vyzvalo žoldnéře z Wagnerovy skupiny, aby kontaktovali ozbrojené složky a nenechali se zatáhnout do zločinných operací.

-Od: ?? edition
24.06.2023, 09:32 SEČ

Ministerstvo obrany Ruské federace mohlo záměrně udeřit na soukromou vojenskou společnost Wagner (PMC), aby simulovalo smrt velitele společnosti Jevgenije Prigožina na bojišti. Konflikt tohoto druhu se v Rusku schyluje již dlouho. Nazývat to převratem je však zatím předčasné. Tento názor vyjádřil ruský opoziční politik Gennadij Gudkov na kanálu FREEDOM TV.

-Od: ?? edition
24.06.2023, 10:20 SEČ
MOSKVA, 24. června – RIA Novosti . Vladimir Putin oslovil občany Ruska, orgány činné v trestním řízení a armádu po pokusu o ozbrojenou vzpouru, z jejíhož organizování FSB obvinila Jevgenije Prigožina.
"Jako prezident Ruska a nejvyšší vrchní velitel, jako občan Ruska udělám vše pro obranu země, pro ochranu ústavního pořádku, životů, bezpečnosti a svobody občanů. Každý, kdo organizoval a připravoval vojenská vzpoura, která zvedla zbraně proti svým spolubojovníkům, zradila Rusko. A vyzývám ty, kteří jsou zatahováni do tohoto zločinu, aby neudělali fatální a tragickou, jedinečnou chybu, aby udělali jedinou správnou volbu - přestali se účastnit v kriminálních činech". Putin zdůraznil, že včera večer hovořil s veliteli všech směrů a ví, že ozbrojené síly hrdinně bojují na svých pozicích a odrážejí nepřátelské útoky.

-Od: ?? edition
24.06.2023, 10:34 SEČ

Wagnerův náčelník posouvá spory!!!
Prigozhin říká, že armáda bombardovala jeho muže, slibuje „spravedlnost“.
Moskva ho viní z výzvy k ozbrojené vzpouře.
Prigozhin obvinil armádu z klamání Putina.
24. června (Reuters) - Ruský prezident Vladimir Putin přísahal, že potlačí to, co nazval ozbrojenou vzpourou poté, co vzbouřený náčelník žoldáků Jevgenij Prigožin v sobotu prohlásil, že v rámci pokusu svrhnout vojenské vedení převzal kontrolu nad městem na jihu země. Dramatický obrat s mnoha nejasnými detaily vypadal jako největší domácí krize, které Putin čelil od chvíle, kdy v únoru loňského roku nařídil rozsáhlou invazi na Ukrajinu – kterou nazval „zvláštní vojenskou operací“.

-Od: ?? edition
24.06.2023, 11:00 SEČ
Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko „bojuje o přežití“ a že v zemi existují pokusy „zorganizovat povstání“.
Citát od Putina: „Oslovuji ty, kteří byli lstí nebo výhrůžkami vtaženi do zločinného dobrodružství, na cestu těžkého zločinu ozbrojené vzpoury...
Tohle je bodnutí do zad zemi a lidem.
Přesně takovou ránu zasadilo Rusko v roce 1917, kdy země bojovala v první světové válce. Vítězství mu ale bylo ukradené. Intriky, hádky a politikaření za zády armády a lidu vyústily v nejvýraznější pozdvižení, zničení armády a rozpad státu a ztrátu rozsáhlých území. Výsledkem byla tragédie občanské války.
Nedopustíme, aby se to opakovalo. Budeme chránit naše lidi a naši státnost před jakýmikoli hrozbami. Zejména z domácí zrady.

Některá západní média informuji, že na stranu Putina se přidal velitel čečenské armády Kadyrov. V únoru 2022 vyslal čečenské jednotky na Ukrajinu.

-Od: edition
24.06.2023, 13:30 SEČ
Další nová kolona PMC Wagner údajně míjí Voroněž, v oblasti létají vrtulníky a stíhačky. Přesun je evidentní na Moskvu (600 km). Na Síti jsou fotky velkého mraku černého dýmu. Wagnerovci tvrdí, že město kontrolují. U Voroněže asi již probíhají boje, věrní Putinovi pálí na Wagnerovce (není dostatečně oveřeno z druhého zdroje). Kolona Wagnerovců byla napadena u silničního podjezdu. Neví se přesně, zda to nejsou Kadyrovci (čečenci), zastánci Putina. Také směren na Rostov na Donu se pohybuje dlouhá, několikakilometrová kolona vojenské techniky. Informuje o tom ruský zpravodajský web Meduza. Mají to být také Kadyrovci, kteří prý chtějí zastavit vzpouru Wagnerovců. Situace je nejasná...

Moje resumé:
Tak, Putinovi, se jejich ruská speciální operace opravdu vymkla z rukou. Nejen to, i z pomatené mysli po carském Rusku a hranicích bývalého Sovětslého svazu z roku 1992! Na Síti jsem teď četl, že Medvedev opustil Moskvu. Neřekl žádný názor a vzal tedy nohy na ramena? Bude se Rusko Putina hroutit? Tak jednoduché to ale nebude...
....Ale nakonec celkem bylo to prosté a překvapující
Prigožin dokázal podle mě dost!!! Svými manévry Wánerovců na ruském území vlastně dosáhl skoro kapitulace Ruska. Ukáazala se totiž neschopnost ruského režimu. Zalekl se pát tisícovek vojáků, kteří vpadli asi 1.000 km od centra ruské moci Kremlu.
Zmizela vlajka prezidenta a ten údajně pláchnul vrtulníkem do Petrohradu. Totéž učinil Medveděv. Ruské velení i politická garnitura nestačilo při tomto překvapení a tažení na Moskvu nijak zareagovat. Bylo vidět pouze bagrování průjezdu na dálnici a zátarasy z náklaďáků a ojedinělá kulometná postavení ruských sil. Generální štáb armády Ruska naprosto selhal! Nedokázal zabránit v postupu Wágnerových vzbouřenců, a ti dorazili se svým konvojem až 200 km k Moskvě. Celkem se v sobotu 24. června přes Voroněžskou oblast přesunulo více než tisíc kusů techniky soukromé vojenské společnosti (PMC) Wagner . Počet vozidel mířících do hlavního města zveřejnila Baza na svém kanálu Telegram . Přitom Wagnerovci obsadili celou jednu vojenskou posádku Ruska a letiště. Načež vůdce národa se schová a generálové žebrali u vzbouřenců, aby dál nepostupovali. To je dnešní Rusko, hanba!
Můžeme se však domnívat a spekulovat, že ruské ozbrojené jednotky nereagovaly záměrně. Generálové byli nerozhodní a Šojgu možná v domácím vězení. Čekalo se, jak to dopadne, zda Wagner Putina odstraní. Možná to tak mělo být... Snad za čas bude následovat v Rusku druhá vzpoura vzpoura, a to elit, které kritizují Putina a jeho neúspěch ve válce s Ukrajinou...

AKTUALIZOVÁNO 25.06.2023

-Od: edition
25.06.2023, 08:19 SEČ
Uplynulý den se zapíše do dějin jako jeden z nejhrozivějších v dějinách Ruska. Mohl by to být začátek konce pro zemi, kterou jsme znali. Rusko se ocitlo tváří v tvář nebezpečí, které si před stoletím vyžádalo miliony životů.
Podrobnosti o tom, co se stalo, budou známy později, ale to hlavní je zatím jasné: občanská válka, která by se s vysokou mírou pravděpodobnosti mohla změnit v dnešní události, se vyhnula. Země se dokázala poučit z krvavé minulosti.
Nikdy předtím nebyl nepřítel schopen rozdrtit Rusko zvenčí. Její nejhorší potíže začaly zevnitř. Zdálo se, že dnes jsme svědky podobných procesů: přesvědčila nás o tom alespoň reakce všech odpůrců na Západě i na Ukrajině . Ti, kteří v nich včera vyvolali strach jedním jménem, ​​se postavili proti svým bratrům ve zbrani. A skončil na stejné straně barikády s nepřáteli Ruska.
Wagnerovci až donedávna riskovali své životy a vyváděli civilisty zpod ostřelování Ozbrojených sil Ukrajiny , prolévali krev – svou i cizí – metr po metru a překonávali zákopy a zákopy nepřítele. A nyní se pohybovali po dálnici M4 do srdce Ruska. A zastavili se dvě stě kilometrů daleko.
V tuto chvíli je známo, že se strany dohodly na následujícím: "Wagner" dokončí svůj pochod do hlavního města a opustí Rostov na Donu . Trestní řízení proti Prigozhinovi bude staženo a on bude moci na slovo prezidenta odjet do Běloruska . Žádný z bojovníků PMC nebude stíhán. Na přání budou moci ti, kteří se rebelie neúčastnili, podepsat smlouvu s ministerstvem obrany.

Foto: stream.cz

Kvido 24-06-2023 10:04 1,402

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.